‘From the Bronx to Helmond’ toont de mens achter stoere Hiphoppers

Altijd zoekend naar de mens achter de Hiphop maakte fotograaf en hiphopliefhebber Hans van den Berkmortel samen met de bekende New Yorkse fotograaf Joe Conzo een fototentoonstelling over Hiphop-iconen, nu te zien in de Helmondse Cacaofabriek. ‘From the Bronx to Helmond’ is een opmaat naar de zevende editie van Hiphopfestival UrbanMatterz op 23 en 24 september 2023. Hiphop viert dit jaar het vijftigjarig jubileum.

door Anja van den Akker

Uit de vele duizenden foto’s die Helmonder Hans van den Berkmortel (1969) en New Yorker Joe Conzo jr. (1963) hebben gemaakt, hangt nu een handvol in de Lichtstraat van de Helmondse Cacaofabriek met als titel ‘From the Bronx to Helmond’. “Voor deze foto-expositie heb ik gekozen voor Hiphoppers die hier de afgelopen jaren op het podium hebben gestaan”, zegt Van de Berkmortel. “Daarnaast vanwege de bijzondere combinatie van artiest en omgeving. Het gaat mij om de mens achter de Hiphop.” Als Hiphopliefhebber in hart en nieren reist hij al jaren regelmatig naar The Bronx waar hij diepe vriendschappen en warme relaties heeft opgebouwd. Zoals met Joe Conzo jr. die geboren en getogen is in deze New Yorkse wijk en die hij al kent sinds 2011.

Joe Conzo jr. in De Berenkuil, Eindhoven. Foto > Hans van den Berkmortel

Uitgegroeid tot een tweedaags evenement

Dat alles resulteerde in 2012 in de eerste editie van Hiphopfestival UrbanMatterz. Een Helmondse festival dat inmiddels is uitgegroeid tot een tweedaags evenement waarin het niet alleen draait om muziek – de oldskool Hiphop – maar om alles wat samenhangt met Hiphop als subcultuur zoals rap, graffiti, breakdance en beatbox.

T-La Rock (1961) is een Amerikaanse oldskool MC (master of ceremonies). Net nadat Hans van den Berkmortel hem thuis bij zijn moeder had opgehaald voor een wandeling in de wijk, begon het licht te sneeuwen. Foto > Hans van den Berkmortel
DJ Too Tuff (1968), de man van de snelle scratches voor Tuff Crew, toont zijn recovery coin, een beloning voor vier jaar clean zijn van alcohol en crack. Foto > Hans van den Berkmortel

De expositie laat een andere kant zien van de vaak stoere Hiphoppers met hun rauwe, directe taal. Van den Berkmortel staat erom bekend de optredende Hiphoppers thuis te ontvangen en hen het Brabantse land te tonen. Zo zien we een foto van Grandwizard Theodore op een Solex langs het weiland snorren en Roxanne Shanté op bezoek in een Brabantse paardenstal.

Grandwizzard Theodore (1963), de Amerikaanse DJ die wordt gezien als uitvinder van ‘scratching’ en bekend om zijn ‘needle drop’, geniet op een Solex in het Brabantse land. Foto > Hans van den Berkmortel
Rapper Roxanne Shanté (1970), een van de eerste vrouwelijke MC’s, op bezoek bij de Stiphoutse Hoeve. Foto > Hans van den Berkmortel

Onthulde zijn eigen foto met een gevoelige rap

De Helmonder zoekt Hiphophelden van vroeger met een bijzonder randje. Zoals Tony Scott, die donderdagavond 31 augustus 2023 zijn eigen foto onthulde met een gevoelige rap. Scott lijdt al jaren aan de ziekte MS en kan amper nog zien, maar hij blijft dankbaar, positief én Hiphopper.

Rapper Tony Scott (1971) poseert op een oer-Hollandse brug. Foto > Hans van den Berkmortel
Hans van den Berkmortel en rapper Tony Scott (1971) tijdens de opening van de expositie voor de foto die Van den Berkmortel maakte van Scott. Foto > Anja van den Akker

Van den Berkmortel heeft samengewerkt met iconen als T-La Rock, DJ Too Tuff, Grandwizzard Theodore en ook deze Tony Scott. Hij strikte de legendarische Kurtis Blow voor UrbanMatterz en wist in 2022 Tuff Crew voor het eerst in hun vijfendertigjarige bestaan naar Helmond te halen. Ook de komst van Mantronix naar Nederland was bijzonder en voor de zangeres Wondress Hutchinson bleek Helmond het laatste optreden van haar leven te zijn.

De fototentoonstelling is t/m 1 oktober dagelijks gratis te bezoeken tijdens openingstijden van De Cacaofabriek.
Op zaterdag 23 en zondag 24 september 2023 dompelt UrbanMatterz de Cacaofabriek weer onder in Hiphop, urban sports, B-boying en stand-up dance battles, beatbox, films, graffiti en nog veel meer tijdens de zevende editie van Urbanmatterz Urban & Hiphop Festival.

Op zaterdag 23 september 2023 is het Oldskool Hiphop-concert met onder anderen Sugarhill Gang, Grandmaster Melle Mel & Scorpio, Soulsonic Force en Sparky-D. Later deze maand wordt het programma afgerond. De zondag staat in het teken van urban sports & culture, waaraan het publiek kan meedoen.

urbanmatterz.nl

© Brabant Cultureel 2023

Reacties (1)

  1. Hans Keulens schreef:

    Alweer een verrijking van zijn oeuvre ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *