Coen van Ham maakt ontwerp voor herdenkingsmunt COC

Beeldend kunstenaar Coen van Ham (1971) uit Eindhoven heeft het ontwerp gemaakt voor de speciale munt ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan van het COC. Hij is gekozen uit een selecte groep van negen kunstenaars en ontwerpers die ieder de opdracht kregen voor een ontwerp.

Van Ham is zeer vereerd met de opdracht, schrijft hij in zijn nieuwsbrief. Hij voelt zich als homoseksuele man zeer betrokken bij de onvermoeibare strijd van het COC in de afgelopen halve eeuw voor de belangen en erkenning van wat tegenwoordig de LHBTI+ gemeenschap wordt genoemd. 

De jubileummunt van het COC met de beeltenis van de koning.

Aan de productie van een speciale munt gaat een langdurig en zorgvuldig proces vooraf. De jubileummunt is na een half jaar van detailleren, digitaliseren, overleggen en testen, geslagen door de Koninklijke Nederlandse Munt, sinds 1567 de officiële producent van het Nederlandse muntgeld. Met behulp van de modernste laser- en 3D-technieken is het ontwerp van Van Ham in precisie uitgevoerd. 

Ook moesten het ministerie van Financiën en koning Willem-Alexander hun goedkeuring geven aan het ontwerp. Coen van Ham noemt het een eer dat hij in de voetsporen treedt van muntontwerpers als Erwin Olaf, Peter Struycken, Marte Röling, en de vader van de Nederlandse gulden, Bruno Ninaber van Eyben.
Er worden drie versies van de munt geslagen: een verzilverde herinneringsmunt met een waarde van vijf euro, een zilveren vijfje en een gouden tientje. 

Confetti centraal element in speels en krachtig ontwerp

Een jury van deskundigen heeft alle inzendingen beoordeeld. Over het ontwerp van Van Ham schrijft de jury onder meer: ‘De Muntadviescommissie is onder de indruk van confetti als centraal en feestelijk element in dit speelse en krachtige ontwerp. Dit is een leesbare munt waarbij de duidelijke symboliek uitnodigt tot nadere verdieping in het thema. Het is krachtig dat de kunstenaar een eigen lettertype heeft ontwikkeld. De confetti verbindt op een mooie manier de voor- en keerzijde. Alle losse symbolen in dit ontwerp komen op een harmonieuze manier samen. Hierbij is aandacht voor het heden, met bijvoorbeeld het moderne logo. 

Met de symbolenreeks op de rand van de keerzijde is er passende aandacht voor het verleden, waarbij de inhoudelijke symboliek van de driehoek en ook de “50 jaar” het thema van de munt nog extra accentueren. Deze symbolenreeks nodigt uit om de geschiedenis van het COC te ontrafelen en maakt deze op eenvoudige wijze bespreekbaar’. (en)

Coen van Ham (rechts) hier op een archieffoto met collega Hugo Tieleman.

Eerste muntslag
Op woensdag 27 september 2023 vindt de ceremoniële eerste muntslag plaats. Staatssecretaris van Financiën Marnix van Rij, de voorzitter van de Tweede Kamer Vera Bergkamp en schrijver Splinter Chabot zullen deze ceremonie verrichten in Hotel Mercier in Amsterdam, de plaats waar het COC is opgericht. 

Lees ook op Brabant Cultureel:
Tim Breukers ontwierp herdenkingsmunt voor operatie Market Garden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *