Expositie ‘Soft Empowerment’ in PopUpMuseum Bergen op Zoom 

Het monumentale gebouw ANNO52 in Bergen op Zoom, in de volksmond beter bekend als ‘de oude V&D’, biedt van donderdag 31 augustus tot en met zondag 10 september onderdak aan een PopUpMuseum.

De beeldend kunstenaars Annemarieke van Peppen en Olexandr Pinchuk exposeren daar gedurende negen dagen op de begane grond van het voormalige warenhuis levensgrote kunstwerken onder de titel Soft Empowerment. Door erfgoedfestival PopMonument is het gelegenheidsduo in het kader van het thema ‘Kloecke Vrouwen’ uitgedaagd om een zoektocht aan te gaan met de vraag: ‘Wat maakt een vrouw sterk in deze tijd?’ 

Overzicht van de expositie Soft Empowerment.

Van Peppen en Pinchuk denken dat in het huidige tijdsgewricht ‘de definitie van een sterke vrouw verwarrend en tegenstrijdig is. Sociale druk, maatschappelijke verwachtingen en culturele achtergrond maak het wellicht voor iedere vrouw een persoonlijke zoektocht.’

Met Soft Empowerment zijn de kunstenaars niet op zoek gegaan naar die ene sterke vrouw, maar hebben zij onderzocht welke belemmeringen vrouwen ervaren om zich sterk te voelen. ‘Al snel zijn ze erachter gekomen dat je om sterk te willen – of moeten – zijn, je moet stoppen met spelen met de buitenwereld. En in de basis spelen met jezelf. Neem jezelf waar. Hoor jezelf. Blijf dichtbij jezelf. Speel geen spelletjes waarin je jezelf verliest.’

Olexandr Pinchuk (Ukraine 1986) studeerde af als jurist en sinds 2013 is hij actief als kunstenaar. Annemarieke van Peppen (Rotterdam 1971) studeerde mode aan de Academie voor Kunst en Industrie (AKI) in Enschede. Foto > videobeeld Zuidwest Update

Bovendien zijn zij tot de conclusie gekomen dat de kunst om je sterk te kunnen voelen zich niet beperkt tot gender. ‘Door middel van het uitsluiten van geslacht, zou het kunnen zijn dat het heilig huisje van de vrouw als zwak geslacht een licht schopje heeft gekregen en dat zij de sleutel in het slot hebben omgedraaid om de deur te openen naar de sterke mens.’

Cultuurhistorische waarde oude V&D behouden

Voormalige V&D in Bergen op Zoom, nu een appartementsgebouw. Foto > videobeeld Zuidwest Update

Zo’n acht jaar geleden sloot V&D in Bergen op Zoom haar deuren, de vestiging ging met de rest van het warenhuisconcern ten onder. Bureau Grosfeld Bekkers van der Velde architecten kreeg de opdracht om het gebouw geschikt te maken voor een nieuwe bestemming. Vaak wordt gekozen voor sloop en nieuwbouw, maar in dit geval was behoud het uitgangspunt. ‘Niet altijd worden dit soort gebouwen op waarde geschat, ondanks dat ze in het collectieve geheugen van de stad zijn opgenomen. De cultuurhistorische waarde was de aanleiding om het gebouw te behouden en de introverte verschijningsvorm met zijn robuuste constructie te gebruiken in een nieuw concept voor een woongebouw’, aldus het architectenbureau. In het complex zijn 36 appartementen gerealiseerd. Het gebouw heet ANNO52, een knipoog naar het jaar 1952 dat V&D de nieuwe vestiging in Bergen op Zoom opende. (en)

Voor meer informatie over de expositie
www.annemariekevanpeppen.nl/events

Reportage Zuidwest Update (klik op afbeelding):

Reacties (1)

  1. D.K de Bil schreef:

    mooi initiatief voor een ruimte wat anders niet gebruikt zou worden.
    geef kunstenaars en theatermakers kans om in deze plaatsen iets bijzonders te doen om cultuur en kunst dichterbij te brengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *