Brabant in 2024 in het teken van Van Goghs zonnebloemen

Bij het Vincent van GoghHuis in Zundert staat sinds kort een zeven meter hoog kunstwerk van de jonge kunstenaar Thijs Segers. Het is een schilderij van een zonnebloem. Dit kunstwerk vormt de opmaat voor een programma in Noord-Brabant in 2024, met als inspiratiebron Van Goghs beroemde zonnebloemen.

door Emmanuel Naaijkens

Een kunstwerk van zeven meter hoog kun je niet uit één stuk maken, al was het maar omdat het atelier die ruimte niet biedt. Dus zat er voor Thijs Segers (Lieshout 1996) niets anders op dan het schilderij in losse panelen te schilderen, om die later bij het installeren van het kunstwerk samen te voegen. Zo was het ook voor de kunstenaar zelf tot het laatste moment heel spannend of het resultaat ook dat was wat hij voor ogen had. – Hij kan gerust zijn, het reuze schilderij is indrukwekkend.

Het kunstwerk ‘Ik mag Vincent zeggen’ van bovenaf gezien. Kunstenaar Thijs Segers bespreekt met museumdirecteur Ron Dirven het resultaat. Foto > Emmanuel Naaijkens

Donderdag 24 augustus 2023 werd het schilderij gepresenteerd in de tuin van het Vincent van GoghHuis in Zundert dat Segers de opdracht had gegeven om zich te laten inspireren door de zonnebloemen van Van Gogh. Het zijn maar drie schilderijen met zonnebloemen die Van Gogh heeft nagelaten, maar ze zijn werkelijk wereldberoemd, merkte Ron Dirven, directeur van het Van GoghHuis, op. In de tijd van Van Gogh waren zonnebloemen als onderwerp niet populair bij schilders, ze vonden het maar boerenbloemen. Maar Van Gogh zag er wel de schoonheid van in, zelfs, of misschien juist wanneer ze al in verval zijn. Sindsdien hebben tal van schilders zonnebloemen op het doek vastgelegd, maar altijd zal een vergelijk worden gemaakt met het werk van de grote meester.

Een fascinatie voor zonnebloemen

Thijs Segers heeft ook een fascinatie voor zonnebloemen en geeft daar een eigen artistieke interpretatie van. ‘Ik mag Vincent zeggen’, heet zijn metershoge schilderij dat hij maakte in het kader van het project ‘Vincents groote liefde’. Dat project beoogt de onmiskenbare band tussen Van Gogh en Zundert te benadrukken. Segers’ kunstwerk staat nog een hele tijd in Zundert, maar zal volgend jaar verhuizen naar de hal van het Provinciehuis.

Thijs Segers poseert samen met directeur Ron Dirven voor het kunstwerk ‘Ik mag Vincent zeggen’. Foto > Emmanuel Naaijkens

Thijs Segers heeft in januari en februari 2023 gewerkt als artist-in-residence in de Vlaamse schuur op Landgoed de Moeren die fungeert als gastatelier van het Vincent van GoghHuis. Hij maakte daar studies van bomen, planten en dode dieren die hij tijdens wandelingen over het landgoed tegenkwam. Het schilderij met de zonnebloemen is onderdeel van een programma in 2024 waarbij alle Van Gogh-initiatieven in Noord-Brabant inhaken op het thema, de zonnebloemen van Van Gogh. Ook de National Gallery in Londen besteedt daar dan speciaal aandacht aan, want in 1924 kocht het museum de eerste versie van het schilderij van de zonnebloemen van Jo Bonger, de weduwe van Vincents broer Theo.

Vincent van Gogh wilde graag predikant worden

Zundert krijgt ook nog een tweede beeld van Vincent van Gogh in de openbare ruimte. Het eerste is van Ossip Zadkine en werd geplaatst in 1964. Dat is een eerbetoon aan de broers Van Gogh.

Het beeld dat Ossip Zadkine in 1964 maakte van Theo en Vincent van Gogh.
Gipsmodel van het beeld dat Johan Tahon maakt van Vincent van Gogh.

De Belgische kunstenaar Johan Tahon werkt nu aan een ander bronzen beeld dat volgend jaar wordt onthuld. Het benodigde budget voor deze sculptuur is onder meer door crowdfunding bijeen gebracht. Van Tahon is in het Van GoghHuis nog tot en met zondag 27 augustus 2023 een expositie met een aantal beelden te zien. De titel van deze tentoonstelling is ‘Van Gogh Prediker’. Vincent van Gogh wilde graag net als zijn vader predikant worden, maar die droom ging in rook op. Het geloof van Vincent is voor Tahon de inspiratiebron voor diens beeld.

De Belgische kunstenaar Johan Tahon aan het werk in het atelier.
Boven en onder werken van Johan Tahon op de expositie in het Vincent van GoghHuis.

De volgende wisselexpositie betreft werk van de in Londen werkende kunstenaar Saskia Olde Wolbers (Breda 1971), en heeft als titel ‘Unreliable Biographers’. Van Gogh woonde honderdvijftig jaar geleden enige tijd in de Britse hoofdstad. Die expositie begint op 16 september en eindigt op 26 december.

Collage van zonnebloemen van Vincent van Gogh op voorpagina > Hans Lodewijkx

www.vangoghhuis.com

© Brabant Cultureel 2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *