Kaapstad Festival biedt drie dagen verrassende kunst in de openbare ruimte

Het Kaapstad Festival strijkt van vrijdag 18 tot en met zondag 20 augustus 2023 neer in het centrum van Tilburg met uiteenlopende kunstvormen uit binnen- en buitenland. Het is voor het festival, dat gratis toegankelijk is, een jubileumeditie, want het initiatief vindt voor de vijfde keer plaats.

De opbouw van de installatie ‘Civil’ van kunstenaar Robert van der Horst is in volle gang. Het bouwwerk bestaat uit meer dan driehonderd balen stro en de bedenker wil zo een brug slaan tussen stad en platteland. Bezoekers kunnen het kunstwerk ook van binnen zien. Foto > Emmanuel Naaijkens

In totaal achtentwintig kunstenaars, onder wie Nederlander Willem de Haan met ‘Festival Toilets’, de Amerikaan Damon Belanger met ‘Shadow Art’ en de Deen Sidsel Bonde met ‘One tree fell silent’, ‘kapen’ de binnenstad met installaties, performances en cityhacks. Zo kaapt kunstenaar Robbert van der Horst een stukje Tilburg met een indrukwekkend strobalenkasteel genaamd ‘Civil’ en grote tetrisblokken genaamd ‘Complex Compound’ waarmee stadsgebruikers hun eigen bouwwerk kunnen maken. De Belgische kunstenaar Benjamin Vandewalle bouwt een hele kunstkermis op onder de naam ‘Studio Cité’. Daarin kunnen bezoekers hun perspectief op de wereld veranderen. In kijkdozen en spiegelkarren kunnen ze, zoals hij het noemt, ‘analoge psychedelica ervaren’.

Het festival wil een tegenwicht bieden aan de commercie die nu vaak dominant is in de openbare ruimte. De bezoekers worden louter gezien als consumenten waar je producten aan verkoopt. Artistiek leider Anja Reinhardt: “We willen dat mensen voelen dat de stad ook van hen is, dat we samen invloed hebben op de openbare ruimte.”

Tijdens Kaapstad kunnen bezoekers op het Willemsplein, dat is ingericht als een openluchtatelier, een bijdrage leveren aan een metersgroot formaat schilderij van een zelfportret van Vincent van Gogh. De organisatie noemt dit een eerbetoon ‘aan een van de meest beroemde inwoners van de stad’. Vincent van Gogh ging in 1866 vanuit Zundert op dertienjarige leeftijd naar de Rijks HBS in Tilburg en verliet die stad weer na twee jaar. (en)

www.kaapstadtilburg.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *