Vrije Vogels gezien door topfotografen in Grote Kerk Breda

Vogels van letterlijk diverse pluimage staan centraal in de expositie Vrije Vogels die op 16 september 2023 opent in de Grote Kerk in Breda. Veertien gerenommeerde fotografen uit de hele wereld geven hun visie, waarbij het niet alleen gaat om schoonheid en soortenrijkdom, maar ook om de symbolische betekenissen van vogels, de verschillende werelden waarin ze leven en de veranderingen die hen bedreigen. De expositie is een coproductie van de Grote Kerk Breda en BredaPhoto.

© > Kyunghee Lee

De tentoonstelling is oorspronkelijk opgezet door twee curatoren van de befaamde Franse uitgeverij Atelier EXB. Die geeft sinds 2018 de fotoboekenserie Des Oiseaux uit over vogels gezien door internationale fotografen. Het gaat om Bernard Plossu (Frankrijk), Pentti Sammallahti (Finland), Yoshinori Mizutani (Japan), Terri Weifenbach (VS), Graciela Iturbide (Mexico), Michael Kenna (Groot Brittanië), Leila Jeffreys (Australië), Albarrán Cabrera (Spanje), Byung-Hun Min (Zuid Korea), Rinko Kawauchi (Japan), Paolo Pellegrin (Italië), Christophe Maout (Frankrijk), Roger Ballen (Zuid Afrika) en Kyunghee Lee (Zuid Korea). De expositie was vorig jaar al te zien in Toulouse en Brussel en loopt momenteel in Zweden.

Ptilope magnifique, Zoo de Taronga, Australië, 2018. © > Leila Jeffreys

Het is niet voor het eerst dat de Grote Kerk Breda en BredaPhoto samenwerken. In 2020 was tijdens het internationale fotofestival de tentoonstelling ‘China Imagined’ ook in de Bredase kerk te zien en tijdens de volgende editie, in 2022, was dat de tentoonstelling ‘Space to Breathe’ van Newsha Tavakolian.

BredaPhoto heeft altijd ruimte gegeven aan aanstormend talent naast gevestigde namen. Dat gebeurt ook nu, in dit ‘tussenjaar’. En wel in Galerie Ecker waar de Iraans-Nederlandse kunstenaar Tina Farifteh haar visie op ‘Vrije Vogels’ zal geven. (je)

‘Vrije Vogels’, van 16 september tot en met 3 december 2023 in de Grote Kerk, Breda.

grotekerkbreda.nl/vrije-vogels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *