Van Abbe en Eindhoven Museum kopen samen industriële krijttekeningen van Jan Toorop

Het is voor het eerst dat het Van Abbemuseum en Eindhoven Museum samen een aankoop doen. Het betreft twee werken van Jan Toorop (1858-1928) die een belangrijk onderdeel van de Eindhovense geschiedenis laten zien. Toorop maakte de twee kleurrijke krijttekeningen in 1918 met als onderwerp vrouwelijke fabrieksarbeiders van de Eindhovense sigarenfabriek Mignot & De Block.

Twee sigarenmaaksters in de tabaksfabriek van Mignot & De Block in Eindhoven, 1918, krijt op papier, 48 x 49 cm. Gesigneerd en gedateerd ‘JTh Toorop 1918 EINDHOVEN’.  Opschrift: ‘aan Eugène Mignot’ 
Arbeiders in de sigarenfabriek van Mignot & De Block in Eindhoven, 1918, krijt op papier, 48 x 61 cm. Gesigneerd en gedateerd ‘JTh Toorop 1918 EINDHOVEN’. Opschrift: ‘aan Eugène Mignot’ 
De kistjesmakerij van de sigarenfabriek Mignot & De Block. De leeftijd van de leerlingen is 13-15 jaar.

Het Van Abbemuseum is in 1936 opgericht door Henri van Abbe. Hij was een Eindhovense sigarenhandelaar en er ligt daarmee een link tussen dit museum en deze twee werken die tot voor kort in het bezit waren van familieleden van Adolph Mignot, in 1858 een van de oprichters van Mignot & De Block. De fabriek kwam in 1969 in handen van multinational Philip Morris, de productie van rookwaren in Eindhoven werd beëindigd.
Eindhoven Museum ontving de tip die leidde tot het verwerven van de werken. Samen konden beide musea overgaan tot aankoop. Eindhoven Museum ontstond in 2012 door het samengaan van Historisch Openlucht Museum Eindhoven (nu preHistorisch Dorp) en Museum Kempenland Eindhoven. De twee musea zien deze aankoop als een eerste stap in een bredere samenwerking die zij hopen voort te zetten. Momenteel wordt overlegd over waar de tekeningen van Toorop voor het eerst te zien zullen zijn.

Machinezaal van Mignot & De Block. Opvallend veel vrouwen bij de machines. Ze kregen een speciale opleiding en werkten onder toezicht van monteurs. Opname uit ±1919.

Jan Toorop werd geboren in Indonesië, maar was als kunstenaar actief in Nederland. Zijn achtergrond geeft de nu verworven werken extra betekenis voor het Van Abbemuseum. Henri van Abbe’s sigaren werden immers gemaakt met tabak uit Sumatra. De firma Mignot & De Block was destijds een van de grootste spelers in de bloeiende sigarenindustrie van Eindhoven. Die industrie had veel invloed op de regio. Klaartje Groot, Hoofd Collecties en Onderzoek bij Eindhoven Museum zegt daarover: “Mignot & De Block had een prominente rol in de industrialisatie van de negentiende eeuw. Ook waren ze een tijd de grootste werkgever van Eindhoven. Arbeiders hebben de stad groot gemaakt.” Mignot & De Block was daarnaast een van de eerste fabrieken in de regio die steeds meer vrouwen in dienst nam. Vrouwen die zijn afgebeeld op Toorops tekeningen. (lt)

Beeld van de tabaksstripperij van Mignot & De Block. Hier werkten jongens van 13 en 14 jaar. Strippen was een snel te leren handigheidje, daarvoor was geen opleiding nodig.

Foto’s van de Tabakswarenfabriek Mignot & De Block, Eindhoven uit het fotoarchief van de Centrale Dienst van de Arbeidsinspectie, 1900-1950. Zie ook www.mignot-en-de-block.nl

eindhovenmuseum.nl

vanabbemuseum.nl

Lees ook op Brabant Cultureel:
Steendruk Museum zet spot op lithografisch werk van de Toorop-dynastie

Reacties (1)

  1. M.j. Groendijk Bies schreef:

    Gekocht via Kunsthandel A.H.Bies te Eindhoven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *