Een tsunami van pluchen piemels

(foto)column door Joep Eijkens

De eerste keer dat ik er een zag, dacht ik dat ik me vergiste, dat mijn zondige brein me parten speelde. Maar nee, dat roze knuffeltje moest toch echt een penis voorstellen, compleet met ballen. En toen ik verder wandelde over de Tilburgse kermis zag ik steeds meer pluchen piemels, kleine en grote. Ze bleken bij diverse attracties te winnen te zijn, van schiettent tot Kamelenrace. En niet alleen op Roze Maandag, maar gedurende de hele kermis.

Een aantal jaren geleden doken op Roze Maandag opeens hoedjes op, bekroond door kleine penisjes. In vergelijking daarmee zijn de piemels die nu het kermisterrein waren binnengedrongen stukken groter. Er zaten zelfs exemplaren bij ter grootte van een reuzeteddybeer.

Niemand leek er aanstoot aan te nemen. Sterker nog, er liepen heel wat meisjes en vrouwen mee in hun handen, tas of jaszak alsof het om een beertje, aapje of ander knuffeldiertje ging. Ook zag ik een struise vrouw met een slap over haar schouder hangende roze joekel voorbij sjouwen. Maar toen ik een gezin tegenkwam dat liefst vijf piemels en een beer in de wacht had gesleept, wilden ze wel op de foto, maar dan uitsluitend verscholen achter hun roze trofeeën.

Waar komt eigenlijk die piemelrage vandaan? Brabants Dagblad-verslaggever Bart Gotink meldt in een aardig artikel dat de ‘knuffelknots’ pas sinds kort op kermissen gesignaleerd wordt ‘en Tilburg lijkt de grote doorbraak’. Ook citeert hij een kermisexploitant die enerzijds verbaasd is over de immense populariteit van de roze piemels en anderzijds ook begrip heeft voor mensen die zich eraan ergeren.

Ik probeer mij even voor te stellen dat mensen moe maar voldaan thuiskomen met zeg drie knuffelpiemels, een grote en twee kleine. Wat doen ze ermee? Leuk voor op een feestje, lachen verzekerd? Iets voor op de bank naast andere knuffels? Of toch eerder een grappig dan wel spannend ding voor de slaapkamer? Nee, niet geschikt om cadeau te geven aan een kleinkind. Misschien is er een creatieveling die er een mooie outfit van kan maken voor Roze Maandag volgend jaar. Hoe dan ook, het zou me niet verbazen als kringloop en vuilstort de komende tijd een tsunami van pluchen piemels te verwerken krijgen.

© Brabant Cultureel 2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *