Theater over ouderen en seksualiteit maakt in Breda heftige reacties los

Vrijdag 30 juni 2023 gaat de voorstelling Lust Liefde Leeftijd van het toneelgroep Zout in première in Breda. Het theaterstuk belicht hoe senioren omgaan met seksualiteit. Dat thema maakt heftige reacties los op onder meer Facebook zo meldt het gezelschap in een persbericht. Ook kregen acteurs verwijten naar hun hoofd geslingerd. Er is niet overwogen om de voorstellingen, te zien tot en met zondag 9 juli, dan maar af te blazen, aldus een woordvoerster van Zout. “Integendeel, het onderstreept nog maar eens het belang van het thema.”

De campagnefoto, waarop twee ouderen liefdevol in elkaars armen liggen, is momenteel volop in beeld op billboards, posters, flyers en online. In aanloop naar de première blijkt steeds meer dat de thematiek van de voorstelling – lust en intimiteit onder ouderen – niet algemeen geaccepteerd is, aldus Zout. Er komen negatieve reacties op sociale media, posters worden verwijderd en er worden beledigingen geuit aan het adres van de acteurs. “Bij een supermarkt is al tien keer een poster weggehaald en telkens hebben we een nieuwe opgehangen.” Een organisatie die uitjes voor senioren organiseert wil de voorstelling niet delen onder de achterban, want ‘lust en liefde bestaat niet binnen onze doelgroep’.

Foto > Barbara Medo

Deze foto is gemaakt op een regenachtige dag in april 2023. In de studio hadden we een luchtbed op de grond gelegd en de fotograaf stond op een 4 meter hoge steiger om het perfecte shot van boven te kunnen maken. Toen Hella en Arie samen in bed kropen, beiden in hun pyjama’s, was Arie heel voorzichtig. Hella stelde hem gerust; “Kom maar écht tegen me aan liggen, Arie, dat is mooier voor de foto, als wij ook een beetje genieten”, zei ze. Hella en Arie praatten in bed honderduit over hoe fijn het toch is om lekker tegen iemand aan te liggen.
Letizia Rompelberg in: Hè bah > Het liefdesverhaal achter de campagnefoto van Lust Liefde Leeftijd. Lees de hele blogpost hier.

Een pleidooi voor meer openheid

Lust Liefde Leeftijd is mede een pleidooi voor meer openheid over de beleving van liefde en seksualiteit bij ouderen: gevoelens die bij de meesten springlevend zijn, aldus Zout. “Ouderen die zich geen raad weten met deze gevoelens kunnen vaak nergens terecht, omdat een gesprek over intimiteit op oudere leeftijd niet gevoerd wordt.”

Op het campagnebeeld figureren Arie (91) en Hella (75), die beiden ook als acteur op het podium staan. Arie vertelt over het gemis van zijn vrouw die na een lang huwelijk is overleden. Hella wil na een kankerbehandeling en herseninfarcten vooral van het leven genieten. Via een datingsite komt zij in contact met mannen die bij haar thuis komen.

Lust Liefde Leeftijd is een initiatief van Zout en uitgewerkt door artistiek leider Letizia Rompelberg. De voorstelling is gebaseerd op interviews met meer dan dertig ouderen. Openhartig deelden zij – soms voor het eerst in hun leven – hun levenservaringen en actuele gevoelens en gedachten rond seksualiteit. Eerder was er al een talkshow over dit thema en nog voor de première gaat er een podcast online. In het najaar wordt een documentaire vertoond over het project. (en)

Letizia Rompelberg. Foto > LinkedIn

De voorstelling Lust Liefde Leeftijd is van 30 juni t/m 9 juli 2023 te zien in Podium Bloos in Breda.

 Voor meer informatie en kaarten ga naar: 
www.zoutspeelt.nl


Reacties (1)

  1. Charles schreef:

    Is dit een 1 april grap? Is dit echt nog een taboe? ik ben met stomheid geslagen. Gelukkig genieten mijn vrouw en ik (bejaard) nog intens van elkaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *