Poëzie in bewegingen in ‘Voor de draad ermee’ van de Stilte

In het Chassé Theater in Breda ging op 24 juni 2023 een nieuwe voorstelling in première van dansgezelschap de Stilte. Een innemende voorstelling die kleine kinderen en volwassenen laat zien hoe mensen met elkaar zijn verbonden.

door Emmanuel Naaijkens Foto’s > Hans Gerritsen

Aan inspiratie geen gebrek bij het Bredase dansgezelschap de Stilte. Tijdens het mini-BRIK festival voor kinderen ging alweer een nieuwe voorstelling in première, deze keer met de titel ‘Voor de draad ermee’. De Stilte neemt vaker een bekend gezegde als uitgangspunt voor een productie. Met ‘Voor de draad ermee’ wil het gezelschap laten zien dat wij mensen op allerlei manieren met elkaar zijn verbonden. Maar waar komt die uitdrukking eigenlijk vandaan? Een sluitende verklaring is er niet, maar de mensen van Onze Taal houden het erop dat vroeger in een rechtbank een touw was gespannen waar verdachten en getuigen voor moesten staan. Met ‘ermee voor de draad komen’ wordt dan bedoeld iets in de trant van ‘vertel maar eens hoe het echt zit’.

Na afloop van de voorstelling kregen de kinderen een kaart mee waar ze zelf een mobilé van kunnen maken.

Een wereld waarin het onmogelijke heel gewoon is

Hoe geef je in een dansvoorstelling voor kinderen vanaf drie jaar handen en voeten aan zo’n gezegde? Op de eerste plaats letterlijk. Het toneelbeeld heeft wel iets weg van een tekening in een kinderboek, een wereld waarin het onmogelijke heel gewoon is. Zoals altijd bij de Stilte zitten er ook in deze voorstelling fraaie technische en muzikale vondsten. Boven de dansvloer hangt een constructie van touwen en elastieken, een soort mobile. En net als bij een touwtjestrekkenkraam op de kermis is de spanning: wat gebeurt er als je aan een touwtje trekt.

Pilvi Kuronen, op de achtergrond Gianmarco Stefanelli.

Aan de draden hangen stoelen, een tafel, lampen en schalen met fijn zand als in een zandloper. Dat laatste roept, dankzij een uitgekiende belichting, een fantasieachtige sfeer op. De twee dansers Pilvi Kuronen, Gianmarco Stefanelli halen met het draadwerk allerlei capriolen uit, soms uitbundig, dan weer ingehouden. Zij laten zien dat mensen hoe dan ook met elkaar zijn verbonden. Maar er zijn ook de onzichtbare verbanden die ontstaan door emoties zoals hevige verliefdheid of boosheid.

Kinderen verzinnen hun eigen verhaal

Het zit allemaal in deze voorstelling. En als volwassene met een rugzak vol levenservaring pik je dat wel op. Maar hoe is dat voor kinderen van drie jaar en ouder? Ik zou zeggen, dat doet er niet toe. Die kinderen hebben hun eigen verbeelding, hun eigen fantasie. In hun hoofd bouwen zij een eigen verhaal, een eigen wereld geprikkeld door wat ze op het podium zien. En dan is het helemaal niet vreemd dat kinderen uitbundig lachen om iets op het podium dat geen grappig effect beoogde.

Er zitten ook elementen in de voorstellingen die voor kinderen heel herkenbaar zijn, zoals het nu populaire spelletje dat je van ‘eilandje naar elandje’ moet springen zonder de vloer te raken, want daar ligt ‘hete lava’. De dansers balanceren op twee stoelen wat hun onderlinge afhankelijkheid laat zien.

Het is poëzie, niet in woorden maar in bewegingen.

In vergelijking met eerdere producties van de Stilte is deze voorstelling wat sober van opzet, maar met hun innemende, energieke spel weten Pilvi Kuronen en Gianmarco Stefanelli de toeschouwers, jong en oud, te boeien. Het is poëzie, niet in woorden maar in bewegingen. De Stilte wil dat zoveel mogelijk kinderen de kans krijgen om dat te ervaren en treedt ook op voor schoolklassen. Onderwijs en cultuur, een waardevolle combinatie die niet genoeg gestimuleerd kan worden.

Voorstelling: Voor de Draad Ermee, door dansgezelschap de Stilte. Dans: Pilvi Kuronen, Gianmarco Stefanelli; choreografie: Jack Timmermans; gastchoreografie: Femke Somerwil; decor: Bert Vogels, Jack Timmermans; muziek: Stevko Busch; kostuums: Aleksandra Pershay; lichtontwerp: Pink Steenvoorden – Einstein Design. Gezien: première, zaterdag 24 juni 2023, Chassé Theater Breda.

Lees alle artikelen over de Stilte op Brabant Cultureel

© Brabant Cultureel 2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *