Erik van Os en Jaap Robben winnen Zilveren Griffel met poëzie voor kinderen

De auteurs Erik van Os en Jaap Robben hebben ieder een Zilveren Griffel in de wacht gesleept voor een kinderboek dat afgelopen jaar is verschenen. Beiden kregen de waardering van de jury voor hun uitgaven met poëzie voor kinderen. Elk jaar worden er Zilveren Griffels (voor schrijvers) en Zilveren Penselen (voor illustratoren) uitgereikt door het CPNB, de organisatie die de belangen van de boekhandels behartigt. De prijzen, verdeeld over een aantal categorieën, dienen als inspiratie en gids voor lezers en voorlezers. In totaal werden negentien kinderboeken bekroond.

De winnaars van een Zilveren Griffel of Penseel. Op de achterste rij onder de kroon Jaap Robben, rechtsvoor Erik van Os. Foto > CPNB

Erik van Os (Berkel-Enschot 1963) kreeg lof van de jury voor zijn gedichtenbundel Applaus voor mijn vinger. ‘52 gedichten die op treffende wijze de belevingswereld van jongeren in poëtische taal uitdrukken. Met humor, woordspelingen, verschillende rijmvormen en verrassende alliteraties ontvouwen zich poëtische verhalen vanuit het perspectief van jongeren. De schrijver wisselt luchtige en lichte gedichten af met gevoelige en filosofische gedichten die complex zijn of, dankzij de beeldspraak, meerdere lagen hebben en uitnodigen tot lezen en herlezen. De mooie zinnen, ritmische herhalingen, woordvondsten en onverwachte wendingen in de laatste strofen zorgen voor groot leesplezier. Het prikkelende taalspel kan jongeren stimuleren om hun gevoelens te verwoorden en biedt een ingang om gesprekken te voeren over de thema’s die hen raken. Erik van Os slaagt erin de ervaringen van jongeren op te lichten en hen door zijn poëtische blik een nieuwe manier van kijken mee te geven. Applaus voor mijn vinger is een sprankelend boek waarin de taal en het beeld een muzikaal samenspel vormen, waarvan de melodie nog lang in het gehoor blijft klinken.’

Standaardwerk van de beste kinderpoëzie

Jaap Robben (Oosterhout 1984) maakte indruk met de bundel Heel de wereld wordt wakker. Het beste van de moderne kinderpoëzie in 333 gedichten. Het oordeel van de jury: ‘Uit de kleine oplage van de bundels blijkt dat men in Nederland en Vlaanderen relatief nog weinig poëzie leest. Des te belangrijker is het om er jong mee te beginnen. Jaap Robben heeft een uitstekende bundeling van moderne Nederlandse kinderpoëzie samengesteld. Met Heel de wereld wordt wakker is hij erin geslaagd om de schoonheid van poëzie op een toegankelijke manier voor de jeugd tastbaar, voelbaar en zichtbaar te maken. […] Jaap Robben heeft op sublieme wijze een standaardwerk van de beste kinderpoëzie samengesteld dat jonge lezers in staat stelt een poëtische ontdekkingstocht te maken.’ (en)

Erik van Os, Applaus voor mijn vinger. Met illustraties van Jan Jutte. Amsterdam: Querido 2022.

Jaap Robben, Heel de wereld wordt wakker. Het beste van de moderne kinderpoëzie in 333 gedichten. Geïllustreerd door Sebastiaan van Doninck. Haarlem: Gottmer 2022.

Lees meer over Erik van Os en Jaap Robben in Brabant Cultureel

Interview met Erik van Os, uitgezonden door Omroep Tilburg

Reacties (1)

  1. Carina schreef:

    Van harte gefeliciteerd, Erik! Ik wist al dat een prijs mogelijk was bij de presentatie van “Applaus voor mijn vinger” in de LocHal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *