Social designer Manon van Hoeckel zet zich in voor maatschappelijke verandering

Social designer Manon van Hoeckel (Diessen 1990) heeft zaterdag 17 juni de Designprijs 2023 van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant in ontvangst genomen. “In de wereld van Manon van Hoeckel draait alles om verbinding. Niet als hol containerbegrip, maar als diepgewortelde levensovertuiging en inspiratie. Juist dit verantwoordelijkheidsbesef naar de medemens maakt haar social design zo onderscheidend en sterk”, aldus de jury. 

Ina Adema, commissaris van de Koning en voorzitter van het Cultuurfonds Noord-Brabant, reikte de Designprijs aan Manon van Hoeckel uit in Design Museum Den Bosch. Voor Van Hoeckel betekent de erkenning veel: “Ik was zeer verrast met de toekenning van de Designprijs. Social design wordt nog niet door de massa omarmd, dat maakt voor mij deze prijs extra bijzonder. Hopelijk draagt het bij aan een grotere bekendheid van dit mooie vakgebied, waarin ontwerp wordt ingezet om maatschappelijke verandering teweeg te brengen.”

Commissaris van de Koning Ina Adema, tevens voorzitter van het Cultuurfonds Noord-Brabant, slaat Manon van Hoeckel tot ridder van het designgilde. Foto > Marjo van de Peppel

Een oficieuze ambassade voor asielzoekers

Geboren en getogen in Diessen en afgestudeerd aan de Design Academy Eindhoven werkt Manon van Hoeckel vanuit haar studio in Rotterdam aan social design. Haar vondsten zijn volgens de jury even briljant als betekenisvol. Met kleuren en patronen in sop heeft zij het glazenwassen in zorginstellingen omgetoverd tot een wekelijks geluksmoment voor medewerkers en bewoners. En voor asielzoekers richtte zij een officieuze ambassade op, vooral om te laten zien wat deze mensen voor Nederland kunnen betekenen. Tekenend voor Manon is haar aanpak om het incidentele vervolgens structureel te maken. Voor de zorginstellingen maakte zij afspraken met professionele glazenwasbedrijven en voor de asielzoekers bedacht zij een manier om toch wat geld te verdienen. Zo weet zij met haar ontwerpen blijvende vooruitgang te bereiken.

De Designprijs wordt iedere twee jaar toegekend, beurtelings aan een gearriveerd ontwerper (in 2017 aan Piet Hein Eek en 2021 aan Bart Hess) en aan een aankomend talent (in 2019 aan Simone Post). De prijs bestaat uit een wisseltrofee: een zwaard dat ontworpen is door kunstenaar Ted Noten. Het zwaard staat symbool voor het ‘designgilde’, waartoe Van Hoeckel is geridderd. Daarnaast ontving de social designer een speciaal voor haar door Noten vervaardigd medaillon in de vorm van een hart. Aan de prijs is een bedrag van 10.000 euro verbonden. De jury bestond dit jaar uit Jannetje in ’t Veld, Berry Eggen, Bao Yao Fei, Simone Post en Maarten Hartveldt. (en)

Werk van Manon van Hoeckel is te zien in het Collab van het Design Museum Den Bosch. Daarnaast het werk Boey Wang en Shahar Livne,  de andere twee genomineerden voor de designprijs. De expositie loopt tot en met 3 september 2023. 

https://www.cultuurfonds.nl/provinciale-afdelingen/noord-brabant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *