Design Museum Den Bosch krijgt schenking sieraden van Hans Appenzeller

Het Design Museum Den Bosch heeft twee specialistische verzamelgebieden, keramiek en sieraden. De verzameling sieraden werd onlangs uitgebreid met een schenking van driehonderd werken uit het archief van ontwerper Hans Appenzeller (1949). Uit de schenking is een keuze gemaakt voor de expositie Does it do anything for me?, aangevuld met reeds aanwezige werken uit de collectie en particuliere bruiklenen. De expositie is tot en met 17 september 2023 te zien op de omloop op de tweede verdieping.

Hans Appenzeller in zijn expositie in Design Museum Den Bosch. Foto > Ben Nienhuis

Na een lange carrière sluit Appenzeller dit jaar zijn eigen winkel en atelier in Amsterdam. Hij studeerde in 1970 studeerde af aan de Gerrit Rietveld Academie, in een tijd dat het sieraad een enorme ontwikkeling doormaakte. Ontwerpers als Gijs Bakker, Emmy van Leersum en Nicolaas van Beek pasten nieuwe materialen toe, beschouwden het sieraad als autonoom object en rekten daarmee het begrip draagbaarheid op. Ook Appenzeller ging die richting op. Wat hij daaraan toevoegde, was het zoeken naar constructies en mechanismen waarbij sluitingen en slotjes niet nodig zijn. Dat betekende soms dat een demonstratie nodig was om te laten zien hoe een armband over de hand kan worden geschoven.

In 1969 opende hij samen met Lous Martin in Amsterdam Galerie Sieraad. En in 1974 opende hij in diezelfde stad zijn eigen winkel met atelier. Van 1983 tot 1991 had Appenzeller ook één, later twee winkels in New York. In die periode kreeg hij de vraag Does it do anything for me? (Doet het [sieraad] iets voor mij?) en realiseerde hij zich dat er een relatie moet zijn tussen de drager en het sieraad.

In de expositie zijn niet alleen de sieraden te zien, maar ook foto’s die Appenzeller liet maken om zijn ontwerpen te promoten, onder andere door Erwin Olaf en Willem Diepraam. Olaf presenteerde de sieraden uitdagend op naakte lichamen van mannen en vrouwen. Diepraam maakte een serie portretten van dragers van sieraden. (ivb)

De expositie is te zien op de omloop op de tweede verdieping. Op de achtergrond foto’s van Willem Diepraam en Erwin Olaf. Foto > Ben Nienhuis

Does it do anything for me? – Design Museum Den Bosch

Ook te zien in het Design Museum Den Bosch > Sneller, beter, mooier. De vormgeving van de vooruitgang, tot en met 3 september 2023.

Lees ook in Brabant Cultureel:
Design museum toont dat het stroomlijnen van voorwerpen ook over schoonheid gaat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *