Gouden Boek voor Kluun voor ‘Help ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt!’

Raymond van de Klundert, alias Kluun (Tilburg 1964) begon zijn carrière als marketingman en werd vervolgens schrijver van romans. Beide bezigheden weet hij uitstekend te combineren want vanaf zijn eerste boek – Komt een vrouw bij de dokter (2003) – weet hij zodanig reuring teweeg te brengen dat ook kritische tot slechte recensies de verkoop alleen maar goed doen. Sindsdien is bij elk van zijn boeken de kritiek uiterst verdeeld en zijn de lezers enthousiast. In welke mate hij dit marketingmechanisme bewust inzet, blijft steeds in het ongewisse. Aan de integriteit van Kluun als auteur lijkt weinig twijfel, als provoceert hij bewust, maar dat hij goed weet hoe je de aandacht van de lezers trekt, is overduidelijk.

Dit succes is nu bekroond met een Gouden Boek voor tweehonderdduizend verkochte exemplaren van Help, ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt! Dat verscheen in 2004. Op 8 juni 2023 mocht hij uit handen van uitgever Sladjana Labovic van Uitgeverij Podium de oorkonde in ontvangst nemen.

Schrijver Kluun. Foto > Yvette Kulkens
Januari 2005, Kluun leest in boekhandel Gianotten in Tilburg voor uit het boek ‘Help, ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt’. Foto > Piet den Blanken

Van Komt een vrouw bij de dokter werden wereldwijd 1,2 miljoen exemplaren verkocht. Van het vervolg De weduwnaar (2006) staat de teller op een half miljoen verkochte exemplaren. In 2008 en 2013 verschenen twee bundels columns en in 2011 verscheen Haantjes over de Amsterdamse reclamewereld. Naast ander werk verscheen vorig jaar Help, ik heb een puber! als vervolg op Help, ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt! Dit laatste boek verscheen bij Uitgeverij Kluun waarmee de schrijver nu ook weer marketingman is.

Gouden en platina platen zijn in de muziekindustrie al erg lang een bekend fenomeen. Sinds 2012 worden door de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) ook Gouden, Platina en Diamanten Boeken uitgereikt. Oorkondes gaan dan naar boeken waarvan meer dan respectievelijk 200.000, 350.000 en 500.000 exemplaren zijn verkocht. (lt)

Lees ook op Brabant Cultureel:
Kluun keert in aangrijpende roman terug naar Tilburg om zijn leven te beteren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *