Nationaal Ballet samen met Hiphop Collectief op tournee met Dorian

Geen groter verschil dan tussen straat en pluche en toch gaan die twee samen in het nieuwe initiatief van het Nationale Ballet en het ISH Dance Collective: Dorian. Hiphop, break dance en klassiek ballet in één spectaculaire voorstelling die door het land reist en onder meer Tilburg, Breda en Eindhoven aandoet.

door Camiel Hamans foto’s > Michel Schnater

Ernst Meisner, leider van de Junior Company van het Nationale Ballet, en Marco Gerris, een van oorsprong Vlaamse skater die zich via de levensschool van het Amsterdamse Vondelpark opwerkte tot drijvende kracht achter ISH, hebben de koppen bij elkaar gestoken en een adembenemende dansavond gemaakt van Oscar Wilde’s verhaal The Picture of Dorian Gray.

Dansers > Giorgi Potskishvili & ensemble.

Het verhaal van Dorian Gray is bekend. De bloedmooie jonge man Dorian wordt geportretteerd door zijn goede vriend Basil Hallward. Maar dan stapt Lord Henry Wotton het verhaal binnen, vriend van Basil. Henry, een hedonist in hart en nieren, houdt Dorian voor dat zijn jeugd en schoonheid vergankelijk zijn. Dat hij oud en lelijk zal worden, terwijl zijn portret hem er altijd aan zal herinneren hoe mooi hij was. Dorian gruwt van dat vooruitzicht en sluit een pact met de duivel waardoor niet hij, maar zijn portret zal verouderen. Telkens wanneer Dorian, die onder invloed van Henry steeds meer het genot opzoekt, een misstap begaat, tekent dat het portret. De afloop is voorstelbaar: teleurstelling, bloed en dood.

Portret in verschillende stadia en versies

Hoe van zoiets een dansvoorstelling te maken? En dan nog wel met gebruikmaking van volstrekt verschillende stijlen en technieken. Meisner en Gray hebben daar iets op gevonden: terzijde van het toneel tekent en schildert Luca Stappers het portret in verschillende stadia en versies en dat wordt direct op het achterdoek geprojecteerd. Ook noteert hij aforismen van Wilde als verbindende of becommentariërende teksten.

Dansers > Anna Tsygankova & Kevin Thompson. 

Ondertussen dansen, springen, rollen, hollen en vliegen de dansers over het toneel op de apart voor deze voorstelling gecomponeerde en uiterst toegankelijke muziek van Joey Roukens. Salto’s wisselen af met pliés, pirouettes met radslagen en of het nu een klassiek geschoolde danser is die met zijn sprongen naar de hemel lijkt te reiken of een b-boy, het publiek ziet het verschil niet. Beide groepen dansers, aangevuld met enige jonge solisten van het Nationale Ballet, lijken met elkaar verweven en vormen een eenheid.

Een eeuwige jeugd lijkt niet ongeloofwaardig

Immense indruk maakt de jonge Georgische danser Giorgi Potskhishvili, die Dorian neerzet met zo’n vitaliteit en kracht dat een eeuwige jeugd niet ongeloofwaardig lijkt. Zijn atletisch en interpretatief vermogen doen denken aan vroegere sterren van het Nationale Ballet als Sylvester Campbell en Clint Farha. Geen wonder dat hij aan het Waterlooplein in drie jaar tijd van lid van de Junior Company is opgeklommen tot tweede solist.

Dansers > Lars de Vos en Tyrone Menig.

Tijdens de tournee wisselt de bezetting van de hoofdrol. Dorian wordt ook gedanst door de eveneens uit de Junior Company voortgekomen Isaac Mueller en Koyo Yamamoto. En Potskhishvili is niet de enige die de aandacht weten te trekken. Oscar Starink, voormalig break dance kampioen, biedt krachtig tegenspel als Basil. Hij werkt vaker samen met Liam McCall, Henry in deze voorstelling. McCall, die vorig jaar op het Amsterdamse Fringefestival al opviel met zijn solo Fr/agile, bewijst hier dat de dans van de straat net zo goed als ballet het grote toneel van een schouwburg kan vullen. Zeker als de beide vormen de handen ineenslaan en daarmee een nieuw publiek naar de theaters kunnen halen.

Dansers > Giorgi Potskishvili & Anna Tsygankova.

‘Dorian’ is in Noord-Brabant te zien:
3 juni 2023 in Tilburg, Schouwburg, 19.30
4 juni in Breda Chassé Theater, 19.00
16 juni in Eindhoven, Parktheater, 19.30

ishdancecollective.com/en/shows/dorian/
of
operaballet.nl/het-nationale-ballet-ish-dance-collective/2022-2023/dorian

© Brabant Cultureel 2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *