Pennings Foundation viert eerste lustrum met Harry Penningsprijs

Ter ere van het eerste lustrum van Pennings Foundation in Eindhoven wordt op 10 juni voor de zesde keer de Harry Penningsprijs uitgereikt. Negen (kunst)fotografen zijn daarvoor genomineerd. De prijs is verbonden aan de naam van de oprichter van een van de eerste fotogaleries van Nederland. Het initiatief wil startende fotografen of kunstenaars die fotografie of video als medium gebruiken een kans geven zich te onderscheiden en te presenteren. 

De prijs was het cadeau van Petra Cardinaal aan Harry Pennings toen zij in 2006 Galerie Pennings van hem overnam. In 2017 nam zij het initiatief tot Pennings Foundation, een platform voor fotografie en video.

Op verzoek van Pennings Foundation hebben tien experts op het gebied van (kunst)fotografie kandidaten voorgedragen die zijn opgeleid aan een kunst- of fotoacademie en wonen in Nederland of België. Uit de longlist van kandidaten heeft een jury een shortlist samengesteld van negen genomineerden voor de prijs. De jury wordt gevormd door: Hendrik Driessen (voormalig directeur van Museum De Pont), Roos Schouw (hoofdredacteur Focus) en Martijn van de Griendt (fotograaf).

Negen genomineerden vertellen een verhaal

De genomineerden voor de Harry Penningsprijs 2023 zijn: Bebe Blanco Agterberg, Wiosna van Bon, Eliza Bordeaux, Laura Chen, Jasper van den Ende, Julia Gat, Esther Hovers, Rick van der Klooster, Sabine van Wechem. Zij volgden hun opleiding aan de Koninklijke Academie in Den Haag, Willem de Kooning Academie in Rotterdam, St. Joost School of Art & Design in Breda en de Fotoacademie in Amsterdam. Eén genomineerde (Laura Chen) volgde haar opleiding in London, aan de University of Westminster. Een andere genomineerde (Julia Gat) komt uit Israël, groeide op in Frankrijk en volgde haar opleiding in Rotterdam.

Bebe Blanco Agterberg reflecteert met haar werk op de transitieperiode in Spanje van dictatuur naar democratie nadat dictator Francisco Franco overleed in 1975. Destijds leek het het beste om over alles te zwijgen om zo met een schone lei te beginnen. Niemand werd verantwoordelijk gehouden voor misdaden die ze hadden gepleegd, feiten werden aangepast en nieuwe waarheden werden gepresenteerd door de overheid. Zo ontstond er langzaam een nieuwe historische waarheid. 
Esther Hovers laat een serie werken zien over het ‘Recht om vergeten te worden’. Dit is een Europees recht rond data privacy, dat echt deze naam draagt. Zij reproduceerde een ‘gegoogled’ portret van de eerste man die succesvol aanspraak maakte op zijn recht om vergeten te worden. Hij claimde dit recht in een rechtszaak tegen Google in het Europees Gerechtshof.
Laura Chen verkent op experimentele wijze haar Nederlands-Chinese afkomst met behulp van archiefbeelden uit persoonlijke familiealbums en de levensverhalen van haar opa die zij nooit heeft gekend. In haar fotomontages vlecht zij meerdere beelden aan elkaar en vormt zo een reeks puzzel-achtige familieportretten die de fragmentatie van haar familiegeschiedenis symboliseren en waardoor de Chinese en Nederlandse cultuur versmelten tot een nieuwe identiteit.

De fotografieprojecten waarvoor zij zijn geselecteerd, zijn tot en met 24 juni 2023 te zien in de groepsexpositie. Alle genomineerden gebruiken beeld, fotografisch of video, om een verhaal te vertellen. Dat kan documentair beeld zijn of bestaand, bewerkt of experimenteel verkregen beeld. De verhalen die zij vertellen zijn vaak persoonlijk of er spreekt een persoonlijke betrokkenheid uit. Andere exposanten willen met beeld een maatschappelijk probleem visualiseren en bespreekbaar maken.

Een nieuwe generatie jonge fotografen

Een van de genomineerden, Esther Hovers, verwoordde het als volgt: “Ik zie in de selectie fotografen voor de Harry Penningsprijs eenzelfde ontwikkeling als in mijn eigen werk. De basis is fotografisch, maar de traditionele vormen van fotografie hebben we ver achter ons gelaten. Ik vind het mooi om onderdeel uit te kunnen maken van een generatie die de ruimte krijgt met het medium te experimenteren. De nominatie erkent deze ontwikkeling en biedt een platform om op eigen wijze mijn werk te tonen.”

Bezoekers van de expositie kunnen hun stem uitbrengen voor de publieksprijs. Tijdens de prijsuitreiking op zaterdag 10 juni zal de jury de algemeen winnaar bekendmaken. Ook wordt dan de winnaar van de publieksprijs bekend gemaakt. In 2007 ging de Harry Penningsprijs naar Renée van Trier, in 2009 naar Wytske van Keulen, in 2011 naar Awoiska van der Molen, in 2015 naar Maroesjka Lavigne en in 2019 naar Marwan Bassiouni. (ivb)

Foto voorpagina: Jasper van den Ende, Exposure Value ZER0̸

Harry Penningsprijs 2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *