Het Nationale Theater brengt actueel politiek toneel in première in Eindhoven

‘Laagland’ heet de nieuwe voorstelling waarin Het Nationale Theater een pijnlijke Nederlandse actualiteit wil laten zien. Doorgaans zijn de premières van het gezelschap in Den Haag, maar kiest nu voor ‘Laagland’ op 10 juni 2023 het Parktheater in Eindhoven. Vooraf gegaan door drie try-outs. De lokale politiek komt extra aan bod in ‘Gaafland’ op 1 juni.

door Arnold Verplancke

“Er is in dit land een soort giftige cocktail ontstaan. De urgente strijd tegen klimaatverandering botst keihard op de steeds groter wordende ongelijkheid in Nederland.” Dat vindt regisseur Eric de Vroedt. Op zijn verzoek heeft Nathan Vecht de tekst voor Laagland geschreven. Vecht is bekend van onder meer de tv-serie Het jaar van Fortyn.

De Vroedt: “De bovenklasse vervuilt het meest, maar wordt het minst getroffen door de milieumaatregelen van de overheid. Mensen als Hugo – een van de hoofdpersonen in Laagland – omarmen technologische innovaties als oplossing: apps voor deeleconomie, eco-nieuwbouw, groen is hot. Maar mensen als Ferry dreigen door strenge milieumaatregelen direct in hun portemonnee en hun bestaan te worden geraakt.”

Lokale bewoners zien niets in het plan

Het verhaal speelt zich af in de kleine gemeente Langwetering. Daar wordt de plaatselijke recreatieplas aangewezen voor een drijvende woonwijk met klimaatneutrale waterwoningen. Het plan is ontwikkeld door de succesvolle tech-ondernemer Hugo (gespeeld door Joris Smit). 

Campagnebeeld Laagland. Links > Joris Smit, rechts > Mark Rietman. Foto > Anne Claire de Breij

Tijdens een zogenaamd keukentafelgesprek op het gemeentehuis blijken lokale bewoners niets te zien in het plan en in de goede bedoelingen van Hugo. Aanvoerder van het verzet is de flexwerkende elektromonteur Ferry (gespeeld door Mark Rietman). Er ontstaat een verbeten strijd om land en lijfsbehoud. Om het allemaal nog wat prikkelender te maken, blijken de levens van Hugo en Ferry nog meer met elkaar verbonden dan zij zelf dachten.

Naast Mark Rietman en Joris Smit spelen ook Tamar van den Dop en Soumaya Ahouaoui in dit stuk. Het Nationale Theater vindt dat de schrijver ´vingervlug en met snijdende humor´ de staat van de Nederland toont: ‘Een samenleving die wankelt langs de steeds groter wordende kloof tussen elite en lagere middenklasse.’

Laagland is te zien van 7 tot en met 10 juni 2023 in Eindhoven. Daarna volgen voorstellingen in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. In het najaar gaat de productie op reis door het land en zal dan ook Tilburg aan doen.

Een zogenaamd contextprogramma getiteld Gaafland

Het Nationale Theater en het Parktheater zijn ook benieuwd hoe de samenwerking tussen burgers en bestuurders in de alledaagse werkelijkheid van de lokale politiek verloopt. Daarom ontwikkelden zij een zogenaamd contextprogramma getiteld Gaafland. In twee besloten gespreksavonden komen daarvoor eerst burgers en politici aan het woord. Eindhovenaren die zich al jaren verenigen in burgerinitiatieven en Eindhovense politici, ambtenaren en bestuurders die zich ook inzetten voor de stad, praten over de succesverhalen en de minder gelukte initiatieven. 

Het Parktheater Eindhoven speelt een centrale rol bij het contextprogramma ‘Gaafland’.

Bij die gesprekken zullen theatermakers aanwezig zijn. Op hun beurt zullen zij de verhalen en ervaringen die aan bod komen vertalen naar een extra programma dat op 1 juni wordt gepresenteerd aan het publiek. Dat wordt Gaafland, een avond met korte scènes, sprekers, conferences en muziek. Ook de stadsdichter Iris Penning doet mee, evenals het Eindovense hiphopduo Frino, spoken word artiesten Carmen Verduyn en Terence Machete van Lange, voormalig fotograaf des vaderlands Jan Dirk van der Burg, publicist Eva Rovers en de acteurs Mariana Aparicio en Bram Coopmans.      

hnt.nl/voorstellingen

parktheater.nl

© Brabant Cultureel 2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *