Treveris viert dertigjarig jubileum met concert van chansons in dialect 

Dertig jaar geleden ontstond Treveris, bijna per ongeluk. Een ander muziekgezelschap viel uit en er was in Loon op Zand wel een optreden gepland. In korte tijd werden drie muzikale mensen bij elkaar gebracht die in recordtempo enkele liedjes schreven, instudeerden en met succes op het podium brachten. Treveris was geboren, met Marja van Trier als zangeres en tekstschrijfster, Peter Claessens als pianist en arrangeur en Leon Smits als accordeonist. 

Treveris in 1994 > v.l.n.r. Marja van Trier, Leon Smits en Peter Claessens.

Wat werd gezongen, waren steeds eigen teksten, veelal in het dialect van Loon op Zand en regelmatig ook op eigen melodieën. En dat van cabaret en smartlap tot maatschappijkritisch en actueel, bijvoorbeeld over de Schipholbrand in oktober 2005. Pieter van Vollenhoven, die toen de Onderzoeksraad Voor Veiligheid leidde, sprak er zijn waardering voor uit.

Treveris is hiermee een buitenbeentje in de wereld van de dialectmuziek waarin het nog al te vaak gaat over ‘de goede oude tijd’ of ‘ons boerderijke’. Toch kunnen optredens altijd rekenen op een enthousiast publiek en zowel Marja van Trier zelf als Treveris mochten al tal van prijzen in ontvangst nemen. Leon Smits moest het trio al vroeg verlaten. Hij verhuisde eerst voor een jaar naar Afrika en na terugkeer naar Friesland waar hij een carrière opbouwde als koordirigent en muziekdocent. Cees van der Maas volgde hem op, later regelmatig afgewisseld door Michael Breukers.

Na dertig jaar is het tijd voor een feestconcert dat ook een reünie is. Alle drie de accordeonisten zijn van de partij en het programma biedt een doorsnee van dertig jaar liedjes maken en uitvoeren. (lt)

‘30 jaar Treveris’, feestconcert op 14 mei 2023 (Moederdag) om 14.00 uur in Het Uilennest, Weteringstraat 17a in Loon op Zand (parkeren bij winkelcentrum Het Looiershof). Entree € 10,00. Reserveren via marjavantrier@gmail.com

treveris.stuipzand.org

uilennestloonopzand.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *