Theater Na De Dam op 4 mei op vier locaties in Brabant

Op donderdag 4 mei 2023 vindt de veertiende editie van Theater Na De Dam plaats, een landelijke theatermanifestatie met meer dan honderdtwintig voorstellingen die betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog. Dit jaar zijn er in Noord-Brabant voorstellingen in Eindhoven, ’s-Hertogenbosch, Tilburg en Cuijk.

In Eindhoven speelt jeugdtheater Wildpark de voorstelling Voor Jan over de Philipsman Jan Zwartendijk die kort voor de Tweede Wereldoorlog als consul in Litouwen duizenden Joodse vluchtelingen illegaal aan een visum hielp, zodat zij uit handen van de nazi’s konden blijven. In deze voorstelling verwoorden en verbeelden zes jongeren hoe zij naar deze geschiedenis kijken.
Speellocatie > Monument van Jan Zwartendijk, Kanaaldijk Eindhoven, 21.00 uur.

Eindhoven > Voor Jan

Indringend portret

In ‘s-Hertogenbosch spelen May Rooijakkers en Irene Ruijs de voorstelling Een nummer mijn naam. Een indringend portret van een jonge Joodse vrouw, de negentienjarige Flora die als enige van haar familie verschillende concentratiekampen wist te overleven. Zij weet zich een plaats te verwerven in het kamporkest. Hieruit put ze de kracht om zich staande te houden onder deze uiterst moeilijke omstandigheden.
Speellocatie > > Catharinakerk Den Bosch, 20.00 uur.

‘s-Hertogenbosch > Een nummer mijn naam

In de Verkadefabriek brengt Club Duif de voorstelling Dr. Jazz. Het verhaal gaat over een vooraanstaand Luftwaffe-officier die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog, tegen het beleid van het naziregime in, ontpopte tot ambassadeur en beschermer van de jazz. Hij noemde zichzelf Dr. Jazz. Bijgestaan door drie muzikanten en omringd door geluidsdragers neemt Daniël van Duijvenbooden de bezoeker mee op zijn reis vol persoonlijke inzichten en onverwachte ontmoetingen.
Speellocatie > Verkadefabriek Den Bosch. Woensdag 3 mei 2023 om 20.15 uur en donderdag 4 mei om 21.00 uur.

‘s-Hertogenbosch > Dr. Jazz

Onder leiding van theatermaker Isabel Schoonbeek (HZT) duikt in Tilburg een diverse groep jongeren, waarvan sommigen nog maar net in Nederland, in de voorstelling Grenzeloos vrij in het thema vrijheid. De groep verdiepte zich in vrijheidsstrijders in de ruimste zin van het woord en ging in gesprek met mensen die hun geboorteland ooit zijn ontvlucht. De verschillende perspectieven en eigen ervaringen met vrij zijn vormen de basis voor de theatervoorstelling waarin verhalen worden verteld door middel van beeld, muziek en tekst in verschillende talen.
Speellocatie > De Nieuwe Vorst Tilburg, 21.00 uur.

Tilburg > Grenzeloos vrij

In de Schouwburg in Cuijk speelt Toneelgroep Cuijk de voorstelling Daar ben ik eerder geweest. Inspiratiebron voor deze voorstelling zijn ‘de briefjes uit de trein’. Joden op transport van Westerbork naar Auschwitz hebben honderden afscheidsbriefjes en briefkaarten uit de trein gegooid. Er wordt stilgestaan bij de gevolgen van oorlogsgeweld over de hele wereld toen en nu, en bij de weg naar vrede en veiligheid voor iedereen.
Speellocatie > Schouwburg Cuijk, 21.00 uur (en)

Cuijk > Daar ben ik eerder geweest

www.theaternadedam.nl

Lees ook op Brabant Cultureel:
Jan Zwartendijk die duizenden joden redde is een van de rechtvaardigen der volkeren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *