Drie Noord-Brabantse nominaties voor Beste Gebouw van 2023

Dit jaar zijn er maar liefs drie projecten met Noord-Brabantse roots genomineerd voor Beste Gebouw van het Jaar, de Nederlandse architectuurprijs die de BNA (de branchevereniging voor Nederlandse architectenbureaus) sinds 2006 elk jaar toedeelt. Het gaat om twee duurzame sociale woongebouwen in de Gestelse buurt in ’s-Hertogenbosch door Studio M10 in samenwerking met KAW; Huis van de gemeente Voorst in Twello door De Twee Snoeken uit ’s-Hertogenbosch; en BunkerToren in Eindhoven door Powerhouse Company.

Gestelse buurt

Categorie > Leefbaarheid & Sociale Cohesie
Duurzame sociale woningbouw in de Gestelse buurt in ‘s-Hertogenbosch. Foto > Stijn Poelstra

Het idee is dat de twee duurzaam gebouwde woongebouwen met hun ingetogen maar uitgesproken architectuur bijdragen aan integrale buurtverbetering. Daarvoor is tijdens het project samengewerkt met lokale partners en inwoners. Op de begane grond ligt een collectieve ruimte, op het dak een pluktuin en een pergola van zonnecollectoren.

Voorst

Categorie > Stimulerende Omgevingen
Huis gemeente Voorst. Foto > Joep Jacobs

De gemeente Voorst wilde dat het vernieuwde gemeentegebouw een toonbeeld van duurzaamheid werd. Het betonnen casco van het oude gebouw uit de jaren tachtig is hergebruikt en het duurzame, circulaire gebouw heeft onder meer een kalkhennepgevel en een interieur met veel ruimte voor groen. De raadszaal ligt aan de straatzijde, waardoor raadsleden zicht hebben op het dorp en ‘de democratie voor iedereen zichtbaar wordt’.

De BunkerToren

Categorie > Identiteit & Icoonwaarde
Bunkertoren. Foto > Sebastian van Damme

De vervallen Bunker, een iconisch ontwerp van architect Hugh Maaskant, werd door Powerhouse Company gerenoveerd en uitgebreid met een even brutalistische woontoren: de BunkerToren. De toren en het omliggende BunkerPark moeten een impuls geven aan de wijk en aan de stad.

Beste gebouw

Er waren dit jaar honderdnegen inzendingen voor Beste gebouw van 2023. Daarvan nomineerde de jury twaalf projecten in vier categorieën: Identiteit & Icoonwaarde, Particuliere Woonbeleving, Leefbaarheid & Sociale cohesie en Stimulerende Omgevingen. Het Huis van de gemeente Voorst dingt mee in de categorie Stimulerende Omgevingen, de Bossche woongebouwen in de categorie Leefbaarheid & Sociale Cohesie, de BunkerToren in Identiteit & Icoonwaarde. Behalve een winnaar per categorie kiest de jury ook een algemene winnaar uit de twaalf genomineerden. Naast de juryprijs wordt ook een publieksprijs uitgereikt. Op 11 mei 2023 wordt het beste gebouw bekendgemaakt.

De jury bestaat dit jaar uit juryvoorzitter Ed Nijpels (SER), Hedwig Heinsman (Aectual), Desirée Uitzetter (directeur gebiedsontwikkeling BPD), Marianne Loof (LEVS Architecten), Thomas Bedaux (Bedaux de Brouwer Architecten) en René Scherpenisse (woningcorporatie Tiwos). (cl)

www.gebouwvanhetjaar.nl

Huis van de gemeente Voorst – De Twee Snoeken Architectuur & Interieur
Gestelse buurt – Studio M10 (studio-m10.nl)
Powerhouse Company – Bunker Tower (powerhouse-company.com)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *