Donderdag 21 maart is in Tilburg de hele dag Happy Bachdag

Op de verjaardag van Johann Sebastian Bach (Eisenach 21 maart 1685) staat Tilburg de hele dag in het teken van deze grote componist onder de titel ‘Happy Bachdag’. Initiatiefnemer is Sounding Bodies van celliste Jacqueline Hamelink en die heeft zich van veel medewerking verzekerd. Op meer dan twintig onverwachte plekken en momenten kunnen mensen op donderdag 21 maart worden verrast door muziek van Bach. Het muziekprogramma is gratis te bezoeken. Volgens de organisatoren kenmerkt de muziek van Bach zich door herkenning en troost. “Ook al heb je zijn muziek nog nooit gehoord, het voelt meteen vertrouwd en dichtbij.”

De dag begint al om zeven uur ’s ochtends. Vanaf dat tijdstip is de stationspiano voor dit doel ‘gekaapt’ om muziek van Bach te spelen. Van 7 tot 21 uur speelt ook het carillon in de klokkentoren (de ‘wasknijper’) van het station mee. Van 8 tot 9 uur klinkt Bach op het balkon van het Paleis in het centrum. Stadsbeiaardier Carl van Eyndhoven heeft speciaal voor de Happy Bachdag een programma gemaakt voor de beiaardautomaat. Van 7 tot 21 uur zullen deze melodieën klinken op de beiaard van de Heikese Kerk. Bach is dus op zijn hele ‘verjaardag’ in de stad aanwezig.

Johann Sebastian Bach > Ivo van Leeuwen

Vanaf tien uur gaan het Kessels Museum en de Harmonie speciaal open voor deze dag. Je treft daar ‘dweilende’ muzikanten, maar ook een concert van Odette Kolen-Van de Korput waarbij zij het verschil laat horen tussen traverso, Kessels fluit en dwarsfluit (10.30-11.00 uur en 11.30-12.00 uur). In het Kessels Museum spelen ook Ruud Bouman en Fons Mommers (piano quatre-mains) en Paul Hoogenboom (klarinet) van 12.30 tot 13 uur. ’s Middags vanaf twaalf uur klinkt Bach in de binnenstad waar een aantal winkels hun deuren openen voor de Happy Bachdag-muzikanten. De dweilende muzikanten zijn tussen twaalf en twee ook terug te vinden in het Werkcafé van de Gemeente Tilburg.

Bachkoralen

Ook voor amateurmuzikanten en professionals die willen aanhaken, is er genoeg te doen. Van tien tot kwart over elf in de ochtend worden Bachkoralen gezongen in de Heuvelse Kerk. Liefhebbers om mee te doen kunnen een mailtje (met hun stemtype) sturen naar Frank Hermans (f.hermans@factorium.nl). Instrumentalisten en zangers kunnen tussen half twee en drie uur in de Heuvelse kerk hun Bach-stuk samen spelen met stadsorganist Rob Nederlof. Aanmelden kan door een mailtje naar r.nederlof@factorium.nl onder vermelding van Bach Play & Sing. Wie meer wil weten over de aria’s van Bach kan terecht bij een masterclass met Frank Hermans en Ron Nederlof. Die vindt plaats in de Heuvelse Kerk van half twaalf tot kwart over één en is bedoeld voor professionals en studenten muziek, maar publiek is zeker ook welkom.

Daarnaast kan je Op stap met Bach. Samen met stadsorganist Rob Nederlof en een stadsgids kunnen mensen een wandeling maken langs de Heuvelse Kerk (15-15.30), het Paleis (15.45-16.15), de Pauluskerk (16.30-17.00) en de Kapel van Fontys (17.15-17.45). Aanmelden kan door een mailtje te sturen naar r.nederlof@factorium.nl onder vermelding van orgelwandeling. Om twee en om vier uur is bij Factorium Cultuurmakers een prachtige documentaire te zien over de Mattheüs Passion en Reinbert de Leeuw, omlijst met live muziek. Van 12 uur tot 16.30 vijf speelt Sounding Bodies een speciale versie van de Bach Kliniek in Schouwburg Concertzaal Tilburg. De Bach Kliniek is een intiem één-op-één concert van een muzikant die een stuk van Bach speelt. In The Black Box van het Esplanada gebouw op de universiteitscampus geeft bassist James Oesi vanaf 16.45 een concert.

De Happy Bachdag wordt in de Heikese Kerk afgesloten met een orgelconcert van stadsorganist Rob Nederlof. Dat concert is van 18.30 tot 19.00 uur en is wederom gratis toegankelijk voor iedereen. Alle concerten worden verzorgd door professionele musici, studenten van Fontys AMPA en docenten en leerlingen van Factorium Cultuurmakers. (av)

Rechtzetting: abusievelijk was in een eerdere versie het Bach evenement aangekondigd op dinsdag 21 maart, dit moet zijn donderdag 21 maart. Dat is hierboven aangepast.

www.soundingbodies.com
Reacties (1)

  1. Godfried van der Heijden schreef:

    In jullie kop staat dinsdag 21 maart, maar volgens mij is het donderdag 21 maart.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *