‘Brabant’ nu ook in Bachbewerking op nieuwe CD van Jan-Willem Rozenboom

Pianist en componist Jan-Willem Rozenboom is al zijn hele muzikale leven gefascineerd door het werk van Johann Sebastian Bach. In 2015 maakte hij indruk met zijn vertolking van de Goldbergvariaties en hij trok in coronatijd de aandacht met zijn grote project Online Bach Colleges. Nu is er een nieuwe CD met zeven bijzondere bewerkingen van werk van Bach, die op zaterdag 18 maart 2023 tijdens een uitvoering in Concertzaal Tilburg wordt gepresenteerd.

Rozenboom (1974) laat op dit album opnieuw zijn liefde voor de grote meester horen door een aantal aria’s, vioolcomposities en orgelwerken te vertalen naar een transparante, glasheldere versie voor piano. Mede geïnspireerd door Johannes Brahms, wiens fascinatie voor Bach zich uitte in de weergaloze bewerking van de Chaconne, gunt Rozenboom de luisteraar een nieuwe invalshoek in de werken van Bach. De Chaconne staat in de versie van Brahms ook op het programma. Zoals het publiek gewend is, vertelt Rozenboom tijdens het recital over de achtergrond, de muzikale inhoud en zijn persoonlijke band met de muziek van deze componist.

Jan-Willem Rozenboom licht zijn liefde voor Bach toe in de Concertzaal in Tilburg.

Als bonustrack staat de Fuga in G, on the theme of the song Brabant op het album. Rozenboom is niet alleen een klassiek geschoold pianist, hij is ook sinds jaar en dag lid van de band van Guus Meeuwis. Hij schreef de muziek voor Brabant, het nummer waarmee Meeuwis een grote hit scoorde en dat ook wel wordt beschouwd als het officieuze volkslied van Noord-Brabant. Jaren nadat Rozenboom dit nummer had gecomponeerd, realiseerde hij zich pas dat daarin de invloed van Bach hoorbaar is, zo vertelde hij onlangs aan Dieuwertje Blok, presentator op NPO Klassiek. Meer precies, het was de aria van de Goldbergvariaties die de inspiratieborn vormde. Rozenboom heeft deze melodie bewerkt tot een fuga volgens de ‘regels’ van Bach. Het resultaat is een wervelende compositie waarin de luisteraar steeds flarden van de melodie van Brabant herkent. 

Jan-Willem Rozenboom studeerde in 2000 cum laude af aan het Brabants Conservatorium bij Alexander Hrisanide waarna hij in 2003 de masteropleiding aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Rian de Waal afrondde. Op woensdag 10 mei staat hij in het Concertgebouw in Amsterdam in het kader van ‘Piano Nights’. Samen met collega pianist Iris Hond speelt hij die avond ‘de mooiste pianomuziek van alle tijden’. (en)

www.jwrozenboom.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *