Schilderij Kandinsky uit collectie Van Abbe voor bijna 42  miljoen euro geveild

Het schilderij Blick auf Murnau mit Kirche van Wassily Kandinsky, dat tot september vorig jaar deel uit maakte van de collectie van het Van Abbemuseum in Eindhoven, is op 1 maart 2023 op een veiling in Londen verkocht voor omgerekend bijna 42 miljoen euro. 

Het Van Abbe en de gemeente Eindhoven hebben het schilderij een half jaar geleden teruggegeven aan de nazaten van de eigenaars omdat het is bestempeld als roofkunst. Dat is kunst die door de nazi’s in de periode 1933 – 1945 is gestolen van veelal Joodse eigenaars of onder dwang door hen is afgestaan. Het schilderij maakte oorspronkelijk onderdeel uit van de collectie van Johanna Margareta Stern-Lippmann en haar man Siebert Samuel Stern.

Blick auf Murnau mit Kirche (1910) van Wassily Kandinsky. Olieverf op doek 96 x 105,5 x 2,4 cm. Het schilderij behoorde van 1951 tot en met 2022 tot de collectie van het Van Abbemuseum, maar werd vorig jaar bestempeld tot roofkunst.

Met steun van de gemeente Eindhoven verwierf het Van Abbemuseum Blick auf Murnau mit Kirche in 1951 voor ruim elfduizend gulden. In 2015 claimden de nazaten van de eigenaars het schilderij. Na een lange procedure kreeg de familie gelijk. Het schilderij is geveild bij Sotheby’s in Londen en ging naar een onbekende bieder die er inclusief veilingkosten 37.196.800 miljoen Britse pond voor neertelde. Vooraf was niet publiekelijk bekendgemaakt wat de verwachte verkoopprijs zou zijn. 
Het schilderij verdwijnt overigens niet uit beeld, want het is waarschijnlijk te zien op een expositie in de National Gallery in Londen. Van 25 maart tot 13 augustus 2023 is in dit beroemde museum de tentoonstelling ‘After Impressionism: Inventing Modern Art’ te zien. 

Lees ook op Brabant Cultureel:
Schilderij Kandinsky in Van Abbemuseum is roofkunst, teruggave aan familie 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *