Jochem Otten verruilt Het Speelhuis en Cacaofabriek voor TextielMuseum

Jochem Otten vertrekt als directeur van Het Speelhuis en Cacaofabriek in Helmond om vanaf 1 april de leiding op zich te nemen van Stichting Mommerskwartier in Tilburg, waaronder TextielMuseum, regionaal Archief Tilburg en Museum Tilburg vallen.  

Hij volgt in Tilburg Errol van de Werdt als directeur-bestuurder op die met pensioen gaat. Otten licht in een  persverklaring zijn transfer toe: “Het TextielMuseum is een fantastisch en toonaangevend museum waarin de archieffunctie, historische presentaties, actuele exposities en het TextielLab elkaar op een bijzondere manier aanvullen. Het Mommerskwartier ademt historie, toont actueel werk, maar levert ook een actieve bijdrage aan de toekomst. Er zijn bovendien ambitieuze plannen om te verbouwen en zo een nog spraakmakender plek te worden. Ik kijk ernaar uit om deze ontwikkelingen in goede banen te leiden.”

Jochem Otten. Foto > Josefina Eikenaar / TextielMuseum

Otten (1972) heeft ruime ervaring met het verbouwen van erfgoed, organisatieveranderingen en in de directievoering van culturele instellingen. Sinds september 2015 is hij in Helmond directeur van theater Het Speelhuis en De Cacaofabriek, waarin een expositieruimte voor beeldende kunst, drie filmzalen voor arthouse films, een poppodium, brasserie en tien creatieve bedrijven zijn gevestigd. In de afgelopen 7,5 jaar is onder zijn leiding De Cacaofabriek als organisatie stevig neergezet, Het Speelhuis grootscheeps verbouwd en de fusie van beide instellingen voorbereid. Deze wordt in juli 2023 bekrachtigd. 

Eerder was Otten Hoofd Onderwijs op Design Academy Eindhoven. Vanuit die rol heeft hij het TextielMuseum al van dichtbij leren kennen. 

Errol van de Werdt heeft sinds zijn komst in 2012 het TextielMuseum in combinatie met het TextielLab stevig op de Europese kaart gezet, een professionaliseringsslag gemaakt en zich ingezet voor de doorontwikkeling van het museum en het nieuwe stadsdeel Museumkwartier. (EN)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *