Veelzijdig kunstenaar Ad van Aart exposeert klankbeelden bij Galerie Kempro

Galerie Kempro in Sterksel toont doorgaans kunst van de geijkte media schilderkunst, grafiek, beeldhouwkunst, textiel, glas of keramiek. Nu worden voor het eerst geluidsobjecten getoond. En je mag er nog aankomen ook. Zondag 29 januari 2023 opende Ad van Aart zijn expositie met een performance, een klankcompositie bij het gedicht ‘Altijd’ van Leo Vroman.

door Irma van Bommel Fotografie > Henk van Weert

De Eindhovense beeldend kunstenaar Ad van Aart (1953) is veelzijdig. Hij tekent, borduurt, maakt materiaalcomposities en geluidsobjecten. Voor die materiaalcomposities maakt hij gebruik van tweedehands materialen. Acht jaar geleden begon hij met geluidsobjecten, eerst kleine, later grote en zelfs omvangrijke installaties waarvoor hij ook tweedehandsmaterialen gebruikt.

Ad van Aart bij Galerie Kempro

Van Aart werkt veelal in series. Hij is met geluidskunst begonnen met orgelpijpen, gekoppeld aan een stofzuiger die lucht door de pijpen blaast waardoor de klank ontstaat. En dan specifiek een stofzuiger van het merk Nilfisk. Vanwege de mooie vorm, maar ook omdat de blaasmond aan de bovenkant zit. Na een aantal objecten met orgelpijpen is hij nu bezig met trommels.

Geluidsobject gemaakt van oude orgelpijpen en stofzuigers.

Interactief

Het formaat van zijn werken is afhankelijk van de grootte van het atelier. Omdat hij altijd in tijdelijke ateliers zit, anti-kraak, moet hij vaak verhuizen en dus het formaat van zijn objecten afstemmen op de grootte van zijn werkplek. De objecten die hij bij Kempro laat zien, zijn niet de grootste. Die passen hier niet. Zijn werk is interactief. Bezoekers mogen dan ook aan de apparaten komen en ze aanzetten. Het ene klingelt, voor het andere moet je een knop indrukken of aan een hendel draaien. Summiere beschrijvingen geven aan hoe het werkt. “Het werk bestaat pas echt als er publiek bij komt.”

Geluidsobject met twee conga’s. Als je de trommels ronddraait, hoor je een zacht geluid.

De geluidsobjecten hebben titels als Eruptie, Cosmic Sound Machine en Zichzelf reanimerende klankmachine. Die laatste heeft geen knop, maar gaat af en toe ‘vanzelf’ aan. 

Orgelpijpen liggen als een waaier uitgespreid over de grond. Vandaar de naam ‘Eruptie’. Op de achtergrond (tafel)bellen uit de serie ‘Hallo’. 

De toevoeging van geluid als extra dimensie aan zijn werk inspireerde Van Aart tot het maken van klankcomposities waarmee hij optreedt in kunstinstellingen en op festivals. Daarbij brengt hij verschillende apparaten in werking, waardoor een ritme en samenspel van klanken ontstaat. Tijdens de opening droeg hij tijdens zo’n klankcompositie een gedicht van Leo Vroman voor, wat een extra gelaagdheid aan zijn werk gaf.

De ‘Zichzelf reanimerende klankmachine’ start af en toe vanzelf op.

Huiverig

Galeriehouder Britt Kinnegen wilde eens wat anders exposeren. Aanvankelijk was ze een beetje huiverig voor geluidskunst, omdat zij met exposities rekening wil houden met de eigen kunstenaars van Kempro die werken in het naastgelegen atelier. Voor sommige mensen kan geluid de trigger zijn voor een epileptische aanval. Van Aart heeft de objecten daarom afgesteld op een lager volume.

Alles tussen lassen en borduren

Aan de wanden hangen tekeningen en borduurwerken, ook van Van Aart. “Bij ieder atelier waar ik zit neem ik de omgeving mee.” De serie houtskooltekeningen aan de wand geven bolacacia’s weer die in de buurt van een van zijn ateliers stonden.

De ‘Zichzelf reanimerende klankmachine’ met op de achtergrond houtskooltekeningen van bolacacia’s.

Dat hij naast de grote objecten van gebruikte materialen ook borduurt, is verrassend. “Ik maak alles tussen lassen en borduren.” Hij toont de serie Hyena’s en Jakhalzen, met de hand geborduurde werken op prints. Eerst maakte hij prints van bestaande tekeningen op textiel. Vervolgens bracht hij accenten aan door met de hand te borduren. Een meditatief proces. Net als bij zijn geluidsobjecten is humor een belangrijke component in zijn werk. Over een hyena tekende en borduurde hij subtiel het silhouet van een vrouwenlichaam. Onder de tekening staat een tekst gedrukt. Daarin lezen we dat de titel van de oorspronkelijke tekening ‘Spotted hyena’ is. Hij schreef er zelf ‘Spotted woman’ achter.

Borduurwerk uit de serie ‘Hyena’s en Jakhalzen’

‘Ad van Aart – Klankbeelden’, tot en met 12 maart 2023 bij Galerie Kempro in Sterksel.

www.kempro.nl

www.advanaart.nl

Een impressie van de geluiden van de objecten in een eerdere expositie in Hulst. Korte film van Ivo van Aart.

© Brabant Cultureel 2023

Reacties (1)

  1. h.c. van der walt schreef:

    Zeer interessant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *