Poëzieavonden in Oss en ’s-Hertogenbosch 

Schrijver en dichter Bart Chabot staat woensdag 25 januari op het podium van De Groene Engel in Oss in het kader van de landelijke poëzieweek. Op vrijdag 27 januari is er een poëzieavond in ’s-Hertogenbosch waarvan de opbrengst ten goede komt aan Oekraïne.

Bart Chabot (1954) debuteerde in 1976 met de dichtbundel Foto’s. Zijn literaire doorbraak naar het grote publiek kwam met zijn vierdelige biografie (1996-2003) over Herman Brood. In 2010 werd bekend dat Chabot een brughoektumor had. Over zijn ziekte en bestralingen schreef hij het boek Diepere lagen (2011). Sinds die tijd mijdt Bart Chabot wat meer de publiciteit en legt hij zich vooral toe op schrijven. In 2016 kwam de dichtbundel Bananenrepubliek uit met daarin tien langere prozagedichten over onder meer de dood. In 2020 en 2021 verschenen de lovend ontvangen romans Mijn vaders hand en Hartritme waarin hij terugblikt op zijn jeugd. 

Bart Chabot ontving in februari 2022 de Jip Golsteijn Journalistiek prijs voor een ontmoeting tussen de dichter en Barry Hay van Golden Earing. Foto > Wikimedia Commons / Barry Schultz

Naast Bart Chabot zijn er optredens van de stadsdichter Michel Nierop en diverse dichters van het Poëzie Podium Oss (PPO) dat samen met de plaatselijke bibliotheek het programma heeft samengesteld. Vanwege ziekte treedt het aangekondigde akoestische duo Flera niet op. In hun plaats bestijgt singer songwriter Paul Verschuur uit Megen het podium.

Benefiet voor Oekraïne 

De Bossche poëzieclub Letterbekken heeft samen met vredesambassadeur Peter van Helden een avond opgezet vol muziek en poëzie om geld op te halen voor Oekraïense en andere vluchtelingen. De optredens zijn in Huis 73 aan de Hinthamerstraat in Den Bosch.

“Het gaat hier natuurlijk niet om een luchtig onderwerp, maar het is ons doel om er een leuke, menselijke en bovenal hoopvolle avond van te maken”, aldus organisator Friso Woudstra. “Natuurlijk willen we graag een mooi bedrag ophalen voor de vluchtelingen, maar daarnaast willen we ook het conflict in Oekraïne in de aandacht houden”. 

Dichter Peter van Helden.

Op het benefiet zal de negenkoppige Klezmerband onder leiding van stadsbeiaardier Joost van Balkom optreden. De band is volledig opnieuw opgebouwd in de coronatijd en heeft zich sindsdien ook gespecialiseerd in het spelen van Oekraïense muziek. 

Dichter-activist Peter van Helden nam vorig jaar het initiatief om met andere dichters een bundel samen te stellen met gedichten voor Oekraïne. De dichters uit deze bundel, Dichters voor de Vrede, zijn gevraagd om met een nieuw werk te komen optreden bij het benefiet. Ook zullen de blauw-gele bundels beschikbaar zijn voor geïnteresseerden. Dichters uit de bundel zijn o.a. Remi van Hoof, Lisette Swanenberg, Emiel Dillo en stadsdichter Doeko L.

De poëzieavonden van Letterbekken zijn altijd gratis toegankelijk maar deze keer wordt een donatie van tien euro gevraagd. (EN)

www.poeziepodiumoss.nl
www.letterbekken.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *