Van Driekoningen naar een Sterrentocht

(foto)column door Joep Eijkens

Tilburg kent een lange traditie van het Driekoningen-zingen van kinderen langs de deur. En toen die traditie op sterven na dood was, kregen we een prachtige Driekoningenoptocht, compleet met échte kamelen waarop de drie koningen door de Tilburgse binnenstad trokken. Maar daar kwam helaas kritiek op van onder meer de Partij voor de Dieren en dat leidde kortweg weer tot een Sterrentocht. Afgelopen zondag beleefde die haar eerste en meteen succesvolle editie.

Dezelfde Driekoningen – Jace van de Ven, Jim Stewart en geestelijk vader Paul Spapens (foto) – moesten ditmaal hun tocht van de Heikese kerk aan de Oude Markt naar die van de Heuvel en weer terug te voet afleggen. Zonder oneerbiedig te willen zijn: zwaaiend met hun gehandschoende handen naar het publiek, deden ze mij af en toe meer denken aan Sinterklaas. Het drietal werd overigens vergezeld door een charmante, zogeheten Driekoningin in de persoon van Sandra Schollen. Ook was gezorgd voor een kameel, zij het een doorzichtig exemplaar dat niet droeg maar zelf gedragen werd.

In de optocht liep een bont gezelschap mee: van koorzangers en muzikanten tot engelen en prachtige dansers en danseressen, van Polen met een Poolse vlag tot Driekoningenzangertjes en van vrouwen die zich Kleurrijke Mama’s noemden tot leden van MBO theater Brabant. En dan was er nog een djembé-groep die als het ware de optocht opende, samen met een 3,5 meter hoge en even brede lichtgevende ster. Motto van de Sterrentocht: ‘Er is maar één toekomst en dat is een gezamenlijke.’

De tocht werd georganiseerd door de stichting Het Vierde Geschenk die ook de drijvende kracht is achter de Tilburgse Speelgoedbank. Aan haar eerder gedane oproep om speelgoed mee te brengen, werd door menigeen gehoor gegeven. En zo reed er in de optocht ook een feestelijk verlichte bakfiets mee, bomvol grote en kleine cadeaus om uit te delen door de speelgoedbank.

P.S. Voor deze rubriek selecteerde ik een aantal foto’s. Op een foto van de achterzijde van de Heikese kerk ontdekte ik bij het inzoomen onder de glas-in-lood ramen een beeld dat me nooit eerder was opgevallen: een beeld van Driekoningenzangertjes, in 1961 gemaakt door de bijna vergeten Brabantse kunstenaar Jaak Kreijkamp (1916-1971).

‘Driekoningen-zingen’, Ettringer tufsteen, Jacques (Jaak) Kreijkamp, 1961. Foto > Wikipedia

© Brabant Cultureel 2023

Reacties (3)

 1. Esther Becx schreef:

  Vond het een mooie stoet met prachtige nieuwe liedjes over “samen”, met vrolijke kinderen en ook ontroerde “ouderen”. Prima hedendaagse vertaling van het oude driekoningenzingen naar de huidige multiculturele samenleving.

 2. L.M.A. de Kock schreef:

  in 1967 kwam er in onze portiek van onze winkel een Driekoningen trio dat ik gefotografeerd heb.
  Die foto heb ik met tekst doorgestuurd naar Immaterieel Erfgoed en daar is gepubliceerd in het blad nummer 1 van 2016.
  Ik heb zelf ook gelopen met een sigarenkistje waar ik met een gloeiende vork een vorm van een ster heb geprikt en een kaarsje in gezet en het deurtje gesloten. Zo kon men een verlichte ster aanschouwen. Bovendien waaide het kaarsje niet uit.

 3. Pingback: Martin Hoondert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *