Stemmige afscheidsbundel van Cuijkse dichter Anna Costenoble

Van 1933 tot in 2013 was de Stichting Pen & Stem actief in het noordoosten van Noord-Brabant. Gevestigd in Grave, bood de stichting een open podium aan dichters en schrijvers in die regio, organiseerde zij regelmatig een literaire salon en publiceerde ze af en toe een bundel of bloemlezing. Zo verscheen in die periode ook een bundel van de bij Pen & Stem aangesloten dichteres en beeldhouwster/keramiste Anna Costenoble die lang in Cuijk woonde en werkte. Zij hoorde bij de vaste kring van Pen & Stem.

Costenoble, geboren in Brugge, maar al lang een Cuijkse, is ziek en enkele van de oud-leden van Pen & Stem namen op zich om uit haar gedichten nog een bundel samen te stellen en die te verluchten met foto’s van haar keramische beelden. Een mooi gebaar van vriendschap en collegialiteit.

Anna Costenoble, Knuffelkoppel. Keramiek. Foto uit besproken bundel

De bundel bevat dertig gedichten die op een ingetogen en overwegend berustende wijze van afscheid spreken, afscheid van vrienden en geliefden, kinderen en kleinkinderen, de natuur, een hond, van genieten van het leven. Maar dat alles zonder expliciet sentiment waardoor deze gedichten het particuliere afscheid overstijgt en ook wie de schrijfster en haar kring niet kent, kunnen aanspreken. Hier geen tranentrekkers en ook geen overdadig zelfmedelijden. Wereldliteratuur zal deze bundel niet worden, maar de gedichten zijn oprecht, stemmig en beslist niet slecht. De foto’s tonen mooie, overwegend figuratieve beelden die ook spreken van liefde en van broosheid. Anna Costenoble laat iets na waar zij trots op mag zijn. (lt)

Anna Costenoble, Ik raap sporen op. Gedichten en beelden. Grave: Stichting Pen & Stem 2022, 48 pp.,geen ISBN, pb., € 10,00.

De bundel verscheen in een oplage van vijftig exemplaren en kan worden besteld bij Harry Daudt: hardaudt@gmail.com

Reacties (1)

  1. Elise van Riet schreef:

    Deze bundel is heel mooi en waardevol.Een unieke combinatie van afbeeldingen van haar beeldhouwwerk en haar gedichten.
    Zorgvuldig en aantrekkelijk vormgegeven.
    An neemt je mee in haar proces van afscheid nemen kwetsbaar en krachtig tegelijk.Het ontroert soms met een traan en dan weer met een glimlach

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *