Griekse film ‘Magnetic Fields’ verrijkend en poëtisch

Op het programma van het Cinecitta International Filmfestival in Tilburg staan internationaal bekroonde films die in Nederland niet of nauwelijks de bioscoop halen. Ten onrechte zo blijkt uit het grote aanbod van kwalitatief goede producties. Onze redacteuren doen verslag vanuit de filmzaal. Deze bespreking gaat over ‘Magnetic Fields’ van de Griekse regisseur Yorgos Goussis.

door Carina van der Walt

Magnetic Fields is een kleinschalig Grieks verhaal over liefde en verantwoordelijkheid rondom een ontmoeting tussen twee onbekenden, Elena en Antonio. Misschien is ‘kleinschalig’ hier niet helemaal het juiste woord, want Yorgos Goussis heeft met Magnetic Fields een winnaar geregisseerd met vijf Hellenic Film Academy Awards voor Beste Film, Beste Regiedebuut, Beste Scenario, Beste Actrice en Beste Originele Muziek. De film is low budget vervaardigd en honderd procent geïmproviseerd door de twee hoofdacteurs, Elena Topalidou en Antonis Tsiotsiopoulos die de rollen spelen onder hun eigen voornamen. Zij worden ook als co-scenarioschrijvers genoemd naast regisseur Goussis.

Rechts: regisseur Yorgos Goussis

De achtergrond waartegen de film afspeelt is zowel lieflijk als dramatisch. Elena kijkt heel anders naar het leven dan Antonio. In de liefde en in de pijn bij verlies van een geliefde kunnen ze niet verder uit elkaar staan. Elena ontvlucht Yannis en Pedros – haar man en haar zoon – onder het voorwendsel dat zij met haar dansgezelschap een weekend naar Thessaloniki is. Tegelijkertijd staat zij open voor nieuwe liefde. Antonio heef de taak op zich genomen om de wens van zijn tante Maria op Kefalonië te gaan uitvoeren, maar hij loopt zich vast tegen de autoriteiten van het eiland. Hij wil nooit weer zoveel pijn beleven als bij een gebroken liefdesrelatie.

Roadtrip

De twee ontmoeten elkaar op de veerboot als de auto van Antonio niet wil starten en Elena hem een lift aanbiedt. Tijdens hun rit zegt Elena: “Misschien zal er iets fascinerends gebeuren in deze tien minuten.” Als kijker verwacht je dan ook iets fascinerends en wat dat is wordt snel duidelijk. Deze ene ontmoeting leidt tot meerdere toevallige ontmoetingen waaruit hun roadtrip op het eiland vloeit. Hun opvattingen over de liefde, hun werk en hun blik op het leven komen tot uiting in de privéruimte van de auto terwijl de camera op afstand de auto in het landschap volgt. Toch houdt de camera veel van Elena met close ups die haar emoties tonen in de verschillende hotelruimtes.

Ondanks Elenas hulp heeft Antonio er grote moeite mee om de wens van zijn tante te vervullen. Uiteindelijk vinden ze samen een onverwachte oplossing. Magnetic Fields eindigt zoals het begint – zonder taal, maar met uitvergrote omgevingsgeluiden zoals verkeersgeruis, een blaffende hond en een luide fluit van Antonio vanaf de ferry terwijl hun beelden op zee en op land korrelig oplossen. De film is verrijkend, poëtisch en soms ook erg grappig. Het is een uitstekende film om een filmfestival mee af te sluiten.

Magnetic Fields (86 min.) Grieks. Regisseur: Yorgos Goussis. Cast: Elena Topalidou en Antonis Tsiotsiopoulos. Taal: Grieks met Engelse ondertiteling. Nog te zien op zaterdag 29 oktober 2022, om 11:00 uur; en als slotavondfilm op zondag 30 oktober om 19:15 uur.

013ciff.com

© Brabant Cultureel 2022

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *