Faurés Requiem als jubileumconcert van koor Cantabile in Grote Kerk Breda

Op vrijdagavond 4 november 2022 geeft Gemengd koor Cantabile Breda een uitvoering van het Requiem van Gabriel Fauré in de Grote Kerk. Het is een verlaat jubileumconcert, want in 2021 bestond het koor vijfenzestig jaar. Het optreden kon toen vanwege corona niet doorgaan. Het is nu tevens het afscheid van dirigent Ad van Unen die het koor vijfentwintig jaar muzikaal heeft geleid.

Cantabile voert het requiem uit met het Sweelinck trombonekwartet en Aart Bergwerff, organist van de Grote Kerk, op het harmonium. Gerard de Krom, lid van het trombonekwartet, heeft voor deze uitvoering een apart arrangement gemaakt. De soli worden gezongen door sopraan Wendy Roobol en bariton Noël Casteleyn. Naast het genoemde werk van Gabriel Fauré staan ook het Tantum Ergo (voor vrouwenkoor) en Cantique de Jean Racine, eveneens van Fauré, op het programma. Het concert wordt gecompleteerd met Psalm 150 van César Franck en het In Splendoribus Sanctorum van James MacMillan. Naast de koorwerken, zullen zowel het trombonekwartet als de organist ook apart werken uitvoeren.

Jongenssopraan

Dirigent Ad van Unen begon zijn muzikale loopbaan al op zevenjarige leeftijd als jongenssopraan bij het befaamde Sacramentskoor in Breda onder leiding van Walther Cantrijn. Hij studeerde aan de Pedagogische Academie te Breda en het Brabants Conservatorium in Tilburg (Schoolmuziek B) en behaalde het staatsexamen Orgel.

Ad van Unen

Van Unen was bijna veertig jaar docent muziek in Delft, waar hij dertig jaar lang het schoolkoor en schoolorkest dirigeerde. In 1997 begon hij als dirigent bij Cantabile en had meteen een klik met het koor. Van Unen heeft ook de koren Qui Vive en Personare onder zijn hoede. Hij dirigeerde Nederlandse premières van onder meer Richard Blackford, Richard Einhorn, Daan Manneke en Mikis Theodorakis. Met bovenstaande gezelschappen werden concertreizen ondernomen naar het buitenland.

Voor de scheidende dirigent was de reis met Cantabile naar Assisi een hoogtepunt. “De Mirror Of Perfection uitvoeren in de Bovenkerk in aanwezigheid van de componist Richard Blackford. Het toffe van een concertreis is dat je een week bij elkaar bent. Iedereen is op de repetitie aanwezig. Je groeit muzikaal naar elkaar toe. Een concert instuderen is al reizen. Je bent eerst figuurlijk en later letterlijk op reis.”

Ad van Unen is ook oprichter van studium55, werkplaats voor muziek en educatie in Breda. Tevens is hij lid van de muzikale staf van de in 2020 opgerichte Kooracademie Breda. (en)

Kaarten voor het concert zijn verkrijgbaar bij boekhandel Van Kemenade & Hollaers en de Vrije Boekhandel in Breda en online via www.cantabilebreda.nl.

Reacties (2)

  1. Carla schreef:

    Dit lijkt me geweldig om naar te luisteren.
    kan er helaas niet naar toe ivm ziekte. Is er een mogelijkheid om het op een andere manier te beluisteren

  2. Anke schreef:

    Beste Carla,
    Erg jammer dat je er wegens ziekte niet bij kunt zijn. Het concert is helaas slechts eenmalig in deze samenstelling te horen. Cantabile wenst je van harte beterschap!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *