David Kater wint Helmondse Carat Lucas Gassel Prijs, lustrumfilm in de maak

De Carat Lucas Gassel Prijs die jaarlijks in Helmond wordt toegekend aan aanstormend kunsttalent is ditmaal gewonnen door David Kater. Hij kreeg de prijs zondag 2 oktober 2022 uitgereikt in de Cacaofabriek tijdens de afsluiting van de expositie Fresh Cacao. Kater studeerde zojuist af aan de ArtEz Academy of Art & Design in Enschede en prikkelde de jury met zijn grote, diagonaal geplaatste ruimtelijke installatie Hangende bioscoop van de inversie

David Kater

‘Die fungeert als een parade van acht op elkaar inspelende taferelen, waar experimenteerdrift, materiaalkennis en ook grenzeloze, artistieke verbeelding inventief samenkomen’, aldus het juryrapport. Vrolijke titels als ‘een slak is een herhaling van zichzelf’ onderstrepen bovendien zijn gevoel voor humor, meent de jury. ‘Een talentvolle nazaat van Ivan Puni, Kurt Schwitters en Robert Rauschenberg’, zo stelt het rapport.

Kater was een van de studenten die na scouting op verschillende kunstacademies in het hele land werd geselecteerd voor de jaarlijkse expositie Fresh Cacao. Daarin krijgt net afgestudeerd jong talent een professioneel podium in de Helmondse Cacaofabriek. De Carat Lucas Gassel Prijs is de traditionele feestelijke afsluiter daarvan. Bij deze vijfde editie is bewust gekozen voor ‘slechts’ negen deelnemers, waardoor iedereen meer speelruimte kreeg wat de kwaliteit ten goede kwam. Zodoende kon de winnende installatie ook volledig worden geplaatst.

De prijs draagt de naam van de laatmiddeleeuwse Helmondse schilder Lucas Gassel. Carat is de naam van de stichting van kunstminnende Helmondse ondernemers die deze aanmoedigingsprijs in het leven hebben geroepen en steunen. Ter ere van dit eerste lustrum wordt in samenwerking met Rein Peeters een film gemaakt, waarin alle winnaars van de afgelopen vijf jaar worden geportretteerd. Hoe gaat het nu met hen en wat heeft het winnen van deze prijs voor hen betekend? De film gaat dit voorjaar in première in De Cacaofabriek te Helmond. (avda)

Reacties (1)

  1. Sanny van der Velden schreef:

    Super hoor David! Heel fijn dat je aangemoedigd wordt om door te gaan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *