Theaterstuk ‘Iets met Boeren’ wil dialoog stimuleren over agrarische sector

Op vijf boerderijlocaties in Noord-Brabant voeren de theatermakers van Bureau Pees dit jaar en volgend jaar de voorstelling Iets met Boeren op. Met dit theaterstuk willen de bedenkers een dialoog op gang brengen over de toekomst van de agrarische sector. Het huidige debat in de samenleving is scherp, vooral nadat de plannen van de regering bekend werden om de stikstofcrisis stevig aan te pakken. Woedende boeren reageren met harde acties.

Iets met Boeren geeft inzicht in de actuele landbouw en veeteelt en draagt bij aan het voeren van een minder gepolariseerd debat, aldus de makers. “Bij de eerste uitvoeringen vorig jaar bleek hoe effectief de theaterproductie in dit verband kan werken. Iets met Boeren toont de landbouw als een complex thema dat iedereen aangaat en waarin iedereen dus een aandeel en verantwoordelijkheid heeft. Theater als een aanvullende bron van informatie. Het maakt vele dilemma’s invoelbaar.”

Bijzonder is dat in deze productie professionele acteurs en spelers uit de dorpen waar de voorstelling plaatsvindt intensief samenwerken. Dat geldt ook voor het tijdstip van de uitvoering en de keuze van de locatie: overdag, op een boerderij. In totaal gaat het om dertig uitvoeringen op vijf locaties in Noord-Brabant. Zaterdag 30 september 2022 staat de eerste voorstelling op ijsboerderij Fabor in Reusel op het programma. In die gemeente volgen nog vier optredens, waarna het gezelschap naar Sint-Anthonis verkast. Daar zal Iets met boeren vanaf vrijdag 14 oktober te zien zijn. Volgend jaar staan voorstellingen gepland in Veghel en Gilze-Rijen. Ook wordt de productie uitgevoerd in samenwerking met studenten van de HAS, een groene hbo-opleiding in ’s-Hertogenbosch. (en)

‘Iets met Boeren’: Corné van Sprundel (regie), Marleen Hendrickx (regie/choreografie), Peter Dictus (tekst en research). Een productie van Bureau Pees in Breda.

bureaupees.nl/iets-met-boeren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *