Verkadefabriek nieuwe thuisbasis voor theatergezelschap MINOUX

Theatergezelschap MINOUX heeft voortaan zijn thuisbasis in de Verkadefabriek in Den Bosch. Dat betekent dat dit theater nu zes huisgezelschappen kent. Paleis voor de Volksvlijt, Theater Artemis, Panama Pictures, Matzer Theaterproducties en Lucas De Man gingen MINOUX voor.

De Verkadefabriek is geen onbekend terrein voor MINOUX, het gezelschap trad daar eerder op met succesvolle voorstellingen zoals Moeder mag niet dood en Niet de vaders. Artistiek leider is cabaretière en theatermaker Minou Bosua. Zij werkt nu aan het project POW WOW dat op vrijdag 30 september en zaterdag 1 oktober 2022 is te zien in Den Bosch en daarna elders in Nederland.

Minou Bosua in de voorstelling POW WOW van theatergezelschap MINOUX. Foto > Karin Jonkers

Het is geen traditionele theatervoorstelling, maar een ‘stamvergadering’ zoals de oorspronkelijke bewoners van Noord-Amerika die houden. Er wordt niet alleen gepraat maar ook gedanst en muziek gemaakt en er worden verhalen verteld. Onderwerp van gesprek is hoe we in onze samenleving zorgen voor onze vaders en moeders, vanuit verschillende overtuigingen en tradities. Een serieus thema, maar met een dosis humor gebracht. Het publiek wordt er actief bij betrokken.

Status

Voor theatermakers heeft de status van huisgezelschap voordelen. Er kan in de Verkadefabriek gerepeteerd worden en in de regel is het de plek waar de try-outs en premières en soms ook de afsluiting van een tournee plaatsvinden. Het Bossche theater kiest bewust voor gezelschappen die in artistiek opzicht verrassen, bewezen kwaliteit hebben en aansluiten bij zijn waarden. Waar gewenst denkt het theater mee met de makers; het gaat niet alleen om het bieden van faciliteiten. Onderlinge kruisbestuiving is geen doel, maar kan zich incidenteel voordoen. Vijf van de zes gezelschappen trekken met hun voorstellingen het land door.

Over MINOUX zegt Jeffrey Meulman, directeur van de Verkadefabriek, dat hij een fan is van Minou Bosua en haar manier van werken. “Ik heb veel waardering voor de wijze waarop zij de verbinding met de community aangaat. Iets waar we ons in de Verkadefabriek ook steeds meer mee bezighouden.” (en)

www.verkadefabriek.nl

www.minoux.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *