Corso Zundert is in 2022 weer een grandioos volksfeest

In 2020 ging Corso Zundert niet door vanwege corona. Vorig jaar bleef het evenement beperkt tot een tentoonstelling van de met miljoenen dahlia’s versierde wagens. Maar op 4 september 2022 kon het grootste bloemencorso ter wereld gelukkig wel zijn ronde doen in het West-Brabantse dorp.

door Joep Eijkens (tekst en foto’s)

Zundert beleefde op 4 september de tachtigste editie van zijn beroemd bloemencorso. De twintig deelnemende buurtschappen van het West-Brabantse dorp maakten er weer een grandioos volksfeest van. Een feest dat – los van de sponsors – alleen mogelijk is dankzij vrijwilligers. Ditmaal zo’n achttienhonderd hoofdzakelijk jonge vrijwilligers, van bouwers en kleermakers tot figuranten en muzikanten.

Klik op de foto’s voor een grotere weergave

Om over de in het zwart geklede ‘duwers’ nog te zwijgen. Want de wagens – een half miljoen dahlia’s per wagen – mogen dan maximaal negen meter hoog en negentien meter lang zijn, ze worden allemaal voortbewogen met mensenkracht.
Het corso is niet alleen een kijkfeest dat hier en daar losjes inspeelt op actuele zaken als milieuvervuiling en bedreigde privacy. Ook valt er muzikaal te genieten van de diverse meelopende fanfares.

Serieus

Maar Corso Zundert is niet op de laatste plaats ook een serieuze wedstrijd tussen de buurtschappen. Er is een jury, maar ook het publiek mag stemmen. Dit keer ging buurtschap Klein-Zundertse Heikant aan de haal met zowel de eerste juryprijs als de eerste publieksprijs. En wel met hun creatie Freeland Festival. De tweede juryprijs ging naar buurtschap Helpt Elkander met Groeimodel, ook goed voor de derde publieksprijs. De derde juryprijs was voor Holifant van buurtschap Klein Zundert en de tweede publieksprijs voor buurtschap Schijf met Paradijsvogels.

Traditiegetrouw mocht de winnaar van het corso zich direct na de bekendmaking overgeven aan de zogeheten Zundertse Jubel (zeg maar: uitbarsting in vreugde, inclusief tranen en omhelzingen). Daar ging dit jaar overigens een soort mini-jubel aan vooraf bij de winnaars van de tweede prijs – niet zo vreemd, want het scheelde maar twee punten…

© Brabant Cultureel 2022

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *