Jan Naaijkensprijs 2022 stimuleert onderlinge samenwerking kunstenaars

Voor jonge kunstenaars is het belangrijker dan ooit dat ze onderling samenwerken om verder te komen in hun artistieke ontwikkeling. Stond voorheen de kunstenaar als individu centraal, in de huidige maatschappij is de collectiviteit van toenemend belang. 

De Jan Naaijkensprijs wil die trend stimuleren en wordt jaarlijks uitgereikt aan een groep van net afgestudeerden van een van de kunstacademies in Nederland en Vlaanderen. Dat gebeurt in het kader van het ontwikkelingstraject Apprentice Master van Kunstpodium T in Tilburg. Dit project stelt jonge kunstenaars in de gelegenheid om onder begeleiding van een gerenommeerde kunstenaar kennis en ervaring op te doen. 

De winnaars van de Jan Naaijkensprijs 2022: Ida Leijting, Tianyi Zheng, Lena Longefay, Eliisa Loukola; links de jury: Simon Kentgens, Floor Westerburgen en Kiki Petratou. Foto > Nori Xhofleer

Voor deelname meldden zich meer dan honderdtwintig afgestudeerden, waarvan na een selectie tien groepen van ieder vier jonge kunstenaars overbleven. Het hele seizoen 2021/2022 zijn zij aan de slag geweest met het ontwikkelen van ideeën en ze hebben allerlei plekken in de kunstwereld hun licht op kunnen steken. Alle groepen, die willekeurig waren samengesteld, moesten samen een kunstwerk maken. De resultaten zijn op diverse plekken in het land geëxposeerd. Vier groepen bleven over om mee te dingen naar de Jan Naaijkensprijs, waaraan een bedrag is verbonden van 1600 euro, dat onderling verdeeld moet worden. Bovendien mogen de winnaars exposeren in de Cacaofabriek in Helmond in juni 2023. 

Een jury onder leiding van kunstenaar Simon Kentgens maakte tijdens de presentatie in de tuin van Kunstpodium T de uitslag bekend. De Jan Naaijkensprijs 2022 gaat naar het viertal Ida Leijting, Tianyi Zheng, Lena Longefay, Eliisa Loukola. Hun project The Office for Precarious Art: The Department of Collaborative Collaborations benadert volgens de jury het dichtst de filosofie van onderlinge samenwerking. Uit het juryrapport:

“Met hun werk hebben ze laten zien dat ze de kunstwereld in de toekomst zullen blijven verrijken. De winnende groep laat een zeer sterk project zien waarin zij collectief eigenaarschap nemen over hun gezamenlijke werk. Door elkaar op een speelse maar serieuze manier uit te dagen, stellen ze de voorwaarden van collectieve praktijken in vraag in relatie tot hun individuele bijdragen. De groepsleden van ‘The Office for Precarious Art: The Department of Collaborative Collaborations’ laten zien dat ze hun eigen proces steeds opnieuw uitvinden.”

Een bijzonder sterk aspect van dit project is volgens de jury dat hun proces wordt gedocumenteerd en gearchiveerd middels een website. (In ontwikkeling). Het resultaat van de vier genomineerde groepen wordt gepresenteerd op de expositie Season Highlights in de ruimte van Kunstpodium T in Tilburg. De expositie is tot en met zondag 25 september 2022 op vrijdag, zaterdag en zondag vanaf 13.00 uur. (en)

Lees ook op Brabant Cultureel/Cubra:
Jan Naaijkens inspireert jonge Tsjechische kunstenaar

Reacties (1)

  1. Jeroen Naaijkens schreef:

    Een heel mooie focus bij de toekenning van deze prijs! Interessante deelnemers!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *