Lachen en een stomp in de maag bij Girls & Boys met sublieme Hadewych Minis

Een indringende toneelvoorstelling die terecht is geselecteerd voor het Nederlands Theater Festival als een van de beste producties van afgelopen seizoen: Girls & Boys. Een weergaloze acteerprestatie van Hadewych Minis. Bijna twee uur verleidt zij in haar eentje de zaal langs de toppen van haar emoties het ravijn in. Zij is hiervoor genomineerd voor de Theo d’Or 2022. Binnenkort te zien in Breda en Tilburg.

door Arnold Verplancke scènefoto’s > Joris van Bennekom

Ze staat in zo’n eindeloze rij op een luchthaven. Bijna geen beweging. Vermoeide reizigers reageren als getergde roofdieren: laat niemand het in zijn hoofd halen voor te dringen. Twee beeldschone jonge vrouwen proberen het, flirtend bij een sullige, boek lezende jongeman. De rij houdt de adem in, klaar voor een uitbarsting. Maar onverwacht wimpelt de man hen af, vernedert ze zelfs een beetje. Alle wachtenden halen verrast en opgelucht adem. Zo ook de volle schouwburgzaal – met veel vrouwen – en gniffelt mee. De zaal is de rij geworden.

Zo neemt actrice Hadewych Minis het publiek stapsgewijs mee in Girls & Boys, op een leeg podium. In het begin danst zij uitbundig tussen gekleurde, bewegende lichtbundels. Zij probeert op bewegende cirkels te stappen, maar die floepen weg. Alsof ze het geluk wil vastzetten met haar voeten. Maar dat mislukt natuurlijk. Tegen de achterwand bewegen soms silhouetten van deuren, ramen, muren, maar een huis vormen die nooit. Pas helemaal op het eind lijkt ze veilig. Maar dan heeft de zaal al meegemaakt hoe zij verliefd is geworden op die man. Hoe ze onzeker haar carrière weet op te bouwen en daarin slaagt. Hij steunt haar en geeft haar alle ruimte, want hij is immers zelf een succesvol ondernemer. Ze krijgen twee lieve kinderen.

Girls and Boys van Toneelgroep Oostpool. Spel: Hadewych Minis, regie: Daria Bukvić, tekst: Dennis Kelly

Innemend en vaak ook wel komisch speelt Hadewych tussendoor hoe zij de handen vol heeft aan de twee eigenwijze jonkies. Maar dat zijn flashbacks of fantasieën van haar. ‘Ik weet wel dat ze dood zijn’, zegt ze tot de zaal. Die sleurt ze dan mee in de rollercoaster van haar mislukkende relatie. Haar man raakt zakelijk aan de grond en gaat failliet. Háár succes zet door. Hij vervreemdt van haar.

Zoektocht

De veelgeprezen Britse toneelschrijver Dennis Kelly richt zijn monoloog uiteindelijk op het gruwelijke onderwerp kindermoord. Regisseur Daria Bukvić en Hadewich Minis brengen het stuk nu bij Toneelgroep Oostpool in de Nederlandse theaters. Niet simpel als een aanklacht tegen de man, al blijkt in vijfentachtig procent van de gevallen de man wel de dader. Meer als een zoektocht naar waar dat geweld vandaan komt. Hoe kan het toch gebeuren dat de ene ouder eigen kinderen vermoordt om wraak te nemen op de andere? Als een Medea-complex, genoemd naar de koningsdochter Medea die al bij de Griekse schrijver Euripides 2500 jaar geleden haar kinderen doodt om haar ontrouwe en ondankbare man te treffen.

Girls & Boys schetst de situatie waarin de man het niet verdraagt dat zijn vrouw wel succesvol is, dat zij het heft in eigen handen neemt, van hem wil scheiden. Hij voelt alles door zijn vingers glippen en verliest vooral de controle over haar. En daarmee zijn superioriteitsgevoel.

Geluk

Precies twintig jaar geleden interviewde ik Hadewych Minis voor de krant. Zij was toen een beloftevolle jonge actrice van vijfentwintig. Aan het eind van dat gesprek ging het over ‘geluk’. Dat een mens daarbij gemakkelijk denkt aan het verleden: hoe gelukkig zij was. Of aan de toekomst: hoe zij gelukkig denkt te worden. Dat schoot mij te binnen toen zij in het begin van de voorstelling tevergeefs probeerde het geluk te betrappen in die bewegende gekleurde lichtvlakken. Aan het eind moest ik er weer aan denken, toen zij zich als achtergebleven moeder realiseerde te moeten doorgaan met leven en liefde in het hier en nu. 

Het jeugdtalent van toen is allang uitgegroeid tot een kei van een actrice die de volle zalen verdient, en alle prijzen eveneens.

Girls & Boys door Toneelgroep Oostepool. Schrijver: Dennis Kelly. Regie: Daria Bukvić. Actrice: Hadewych Minis. Gezien: Stadstheater Arnhem 26 augustus 2022.

Girls & Boys is nog te zien, onder andere tijdens het Nederlands Theater Festival in Amsterdam op 7 en 8 september, In Breda op 14 september, in Tilburg op 28 september en tot slot in Carré Amsterdam op 14 oktober 2022.

www.toneelgroepoostpool.nl/voorstellingen/girls-boys/

Publiciteitsbeeld Girls & Boys • foto > Marijke de Gruyter en Nicolien de Jong

www.hadewychminis.com

© Brabant Cultureel 2022

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *