Sibelius poetisch omlijst op zomerconcert in Dongen

Pianiste Kathelijn van de Loo en dichter Herman Coenen combineren in een gezamenlijk optreden muziek van de Finse componist Sibelius met eigen poëzie. Het pianospel van Van de Loo en de gedichten van Coenen ademen een zelfde sfeer in twee verwante en elkaar aanvullende talen. Het duo treedt op in Dongen op zondagmiddag 31 juli 2022.

Finland en de componist Jean Sibelius (1865-1957) zijn nauw met elkaar verknoopt. Bij het land denken we al gauw aan uitgestrekte bossen en grote meren in een land dat zich kenmerkt door stille bescheidenheid. In onze huidige tijd lijkt Finland een voorbeeld van wezenlijke betrokkenheid van mensen op de natuur en het leven als zodanig, als ook van grote tolerantie en zorgzaamheid onderling. Dat horen we ook in Sibelius’ muziek.

Pianiste Kathelijn van de Loo en dichter Herman Coenen

Het optreden begint met een pianistische versie van Sibelius’ bekende orkestwerk Finlandia waarmee de toon wordt gezet voor het eerste thema in het programma: ‘landschappen’. Dit thema wordt door Van de Loo verder uitgewerkt in een drietal stukken van Janácek en Chopin. De muziek wordt afgewisseld met gedichten van Herman Coenen waarin het landschap biografisch herkenbaar gestalte krijgt.

Vervolgens speelt Kathelijn van de Loo zes vrijwel vergeten impromptus van Jean Sibelius. In zijn poëzie levert Herman Coenen daar een persoonlijk commentaar op, met ‘generaties’ als rode draad. Mensen brengen elkaar voort en dragen bij aan elkaars bestaan. In het voortdurend doorgeven aan elkaar zijn wij dragers van het onophoudelijk veranderend, zich vernieuwend leven. (lt)

‘Sibelius en omstreken’, zondag 31 juli 2022 in de Oude Kerk, kerkstraat 56 in Dongen. Aanvang: 15,30 uur. De toegang is gratis, een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

Jean Sibelius en de Pulkkilanharju en Karisalmi bruggen in Asikkala, Finland

www.zomerconcertendongen.com

https://hermancoenen.wordpress.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *