Brabantse kunstschilders inspiratiebron voor theaterparade Brabantsedag in Heeze

Twee keer kon de Brabantsedag in Heeze niet doorgaan vanwege coronamaatregelen, maar dit jaar kunnen de creatievelingen weer als vanouds uitpakken. Op zondag 28 augustus 2022 vindt de drieënzestigste editie van dit evenement plaats. Het thema is ‘Met verve’, wat overigens het thema was voor de Brabantsedag van 2020 die geannuleerd moest worden.

Brabantsedag 2019 foto Victor Coffa
Brabantsedag 2019. Foto > Victor Coffa

De theaterparade die door de straten van Heeze trekt, laat zich dit jaar inspireren door de kunstschilders uit het oude Hertogdom Brabant, of die daar gewoond zouden hebben als het nu nog had bestaan. Dus zijn het zowel schilders uit de vijftiende eeuw zoals Jeroen Bosch en Lucas Gassel als schilders uit latere perioden met onder meer Pieter Bruegel de Oude en zijn nazaten, Gerard en Cornelis van Spaendonck, Vincent van Gogh, Jan Sluijters, Léon De Smet en Pieter Stoop.

De organisatie heeft een overzicht gemaakt van vele tientallen schilders waaruit de deelnemers aan de parade een keuze maken. Zestien groepen en tweeduizend acteurs beelden ieder een werk uit van een schilder. Zij mogen zich door dit schilderij op allerlei manieren laten inspireren (afbeelding, inspiratie/aanleiding, techniek, stroming et cetera), maar het niet letterlijk weergeven. De afbeelding of het verhaal van het gekozen schilderij mag dus niet worden naverteld of nagebouwd en elke schilder mag slechts één keer voorkomen.

Brabantsedag 2019. Foto > Malou Evers

Ooit begon de Brabantsedag als een eenvoudige optocht van boerenkarren, maar vandaag de dag maken de wagenbouwers spectaculaire, huizenhoge rijdende theaterdecors, omringd door bijzonder uitgedoste acteurs. De theaterparade wordt langs het parcours omlijst met vermaak, muziek en straattheater. De Brabantsedag staat sinds 2013 op de lijst van Nationaal Immaterieel Cultureel Erfgoed. (en)

www.brabantsedag.nl

Overzicht van schilders in het Hertogdom Brabant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *