Expositie haalt Neue Wilde-schilder Pieter Stoop uit de vergetelheid

Het Noordbrabants Museum wijdt tot en met 2 oktober 2022 een expositie aan het werk van Pieter Stoop (Breda 1946). Met name in de jaren tachtig en negentig was hij een bekende schilder en zijn werk in de stijl van de Neue Wilde was in trek bij kunstverzamelaars en musea. Onder meer het Van Abbemuseum en het Stedelijk Museum in Amsterdam maar ook Het Noordbrabants Museum kochten werk van hem. Kunstkenner Rudi Fuchs was en is een groot fan van Stoop.

Pieter Stoop in zijn jonge jaren. Foto > Peter Cox

Maar Pieter Stoop raakte daarna langzaam in de vergetelheid en het is curieus dat dankzij de coronapandemie zijn doeken nu weer in de belangstelling staan. Het Noordbrabants Museum was een groot aantal maanden gesloten vanwege corona. Om toch een band te houden met de bezoekers maakte de Vlaamse presentator Lucas De Man video’s van werken in het depot van het Bossche museum. De grote, expressieve doeken van Stoop trokken daarbij meteen de aandacht. Zo ontstond het idee om een tentoonstelling op te zetten met ook werken die niet eerder voor het grote publiek te zien waren.

Podcast

Het was zelfs niet bekend of Stoop nog wel leefde, maar na een oproep meldde zich een dochter van de kunstenaar. Stoop is inderdaad nog steeds onder de mensen, woont in Eindhoven, maar schilderen doet hij al een aantal jaren niet meer. Het culturele radioprogramma GrensGeluiden heeft een podcast gemaakt over de schilder en de expositie. Charlotte Hoitsma, conservator van Het Noordbrabants Museum, geeft daarin in een gesprek met interviewer Yvonne Ton een toelichting op de tentoonstelling en op de schilder.

Pieter Stoop. Beeldfragment > video Het Noordbrabants Museum
Overzicht van werken van Pieter Stoop in Het Noordbrabants Museum.

Stoop zelf was niet in de gelegenheid om aan deze podcast mee te werken, maar er zijn van hem wel interviewfragenten te horen uit een video die het museum maakte. Daarin zegt hij onder meer over zijn werk dat hij “niet zo snel tevreden was en een hele hoop heeft weggegooid”. Dat Stoop in de kunstwereld uit beeld is geraakt heeft er misschien ook mee te maken dat hij er nooit van hield om in de spotlights te staan, vertelt hij in de podcast.

In zijn huis in Eindhoven bevonden zich echter tal werken die de kritische blik van Stoop hebben doorstaan. Charlotte Hoitsma kon uit deze collectie putten om de tentoonstelling in ’s-Hertogenbosch samen te stellen. De ‘huiscollectie’ van Stoop is daarbij aangevuld met een van de ongeveer tien werken die het museum in zijn bezit heeft.

Conservator Hoitsma hoopt dat deze expositie Pieter Stoop de aandacht en de waardering brengt die hem toekomt. Want zijn werk mag dan misschien uit het oog zijn verloren, maar het heeft daarmee niet aan kracht ingeboet, aldus Hoitsma in de podcast. (en)

Groots en Wild. Expositie van werken van Pieter Stoop. Het Noordbrabants Museum tot en met 2 oktober 2022.

https://soundcloud.com/user-757483611/pieter-stoop-in-noordbrabants-museum?ref=whatsapp-image&p=a&c=0&utm_campaign=social_sharing&utm_medium=message&utm_source=whatsapp

Beluister hier de podcast van het culturele programma GrensGeluiden over de expositie van Pieter Stoop.

www.hetnoordbrabantsmuseum.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *