Werken uit museum Prado op panelen in park Valkenberg in Breda

Op de hekken van park Valkenberg in Breda is tot en met 21 augustus 2022 de buitententoonstelling Prado in Breda te zien. Dertig panelen met daarop werken uit museum Prado in Madrid vertellen over de historische band van Breda met Spanje: van de vriendschap tussen de Nassaus en het Spaanse hof en het huwelijk van Hendrik III van Nassau, persoonlijk adviseur van keizer Karel V, met de Spaanse markiezin Mencía de Mendoza (zij woonden vanaf 1530 afwisselend in Brussel en op het Kasteel van Breda) tot het begin van de Tachtigjarige Oorlog (het conflict van Willem van Oranje, bewoner van het Kasteel in Breda, met Filips II, koning van Spanje) en de list met het Turfschip. De begeleidende teksten zijn zowel in het Nederlands als in het Engels.

Aan de hekken van park Valkenburg in Breda hangen panelen met reproducties van schilderen uit Museo el Prado in Madrid.

Museo Nacional del Prado, Stedelijk Museum Breda, gemeente Breda en Breda Marketing hebben deze tentoonstelling georganiseerd in het kader van La Vuelta, de Spaanse wielerronde die dit jaar op 19 augustus in Utrecht begint met een ploegentijdrit en die op 21 augustus rond en in Breda koerst. De rit begint op het Kasteel van Breda en gaat via het Kasteelplein (te voet) dwars door de Grote Kerk.

Op de panelen is onder meer werk te zien van Titiaan – portretten van keizer Karel V met zijn hond (1533) en van keizerin Isabella van Portugal (1548), die meermaals op het Kasteel te gast waren – en van Jeroen Bosch, De Tuin der Lusten, die ooit in het Brusselse paleis van de Nassaus hing. De overgave van Breda is verbeeld op het beroemde schilderij Las Lanzas van Diego Vélazquez uit 1625. (cl)

Het schilderij ‘De tuin der Lusten’ van Jeroen Bosch hing ooit in het Brusselse paleis van de Nassaus. Tegenwoordig is het een van de pronkstukken van het museum Prado in Madrid. Foto > Museo Nacional del Prado

www.stedelijkmuseumbreda.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *