Spetterend begin van uniek internationaal kinderfestival BRIK

Vijf dagen staat Breda in het teken van BRIK, een internationaal theaterfestival voor kinderen. De eerste dag begon erg nat en zo werd het een spetterende aftrap. Letterlijk door de aanhoudende regen, maar ook dankzij de spectaculaire openingsvoorstelling van drie Spaanse clowns.

tekst en foto’s Emmanuel Naaijkens

Het park Valkenberg in Breda had moeten bruisen op de eerste dag van BRIK, dat unieke internationale kinderfestival. Maar de regen valt deze woensdag onophoudelijk en met bakken uit de hemel. De artiesten die voorstellingen in de openlucht zouden geven, moeten nagelbijtend wachten tot de hemel opentrekt – maar dat wonder laat nog even op zich wachten.

Het festivalterrein van BRIK in park Valkenberg biedt op de eerste dag door de onophoudelijke regen een troosteloze aanblik.

Onder een zeildoek wacht Patrick Geslin van het Franse Théâtre de la Toupine vergeefs op ouders en kinderen. ‘C’est triste monsieur’, hij baalt heel begrijpelijk als een stekker. Hij bestiert een verbazingwekkend concept dat nu aan de kinderen voorbijgaat. Samen met anderen heeft hij van allerlei afgedankte materialen ingenieuze objecten gemaakt waar hij een verhaal omheen heeft gesponnen. Er staan in park Valkenberg ook bizarre speeltoestellen, maar slechts enkele kinderen trotseren op deze woensdagmiddag samen met hun moeders de regen om zich uit te leven.

Deze Franse acteur wacht gelaten tot de regen voorbij is, maar zijn geduld wordt danig op de proef gesteld.

De Lutherse Kerk als theater

De openingsvoorstelling van het Spaanse gezelschap Leandre Clown op het Kasteelplein kan eveneens niet doorgaan. Gelukkig biedt de Lutherse kerk uitkomst, daar kunnen de drie artiesten hun kunsten vertonen. En dat doen ze binnen de eeuwenoude kerkmuren en met een imposant orgel als ongewoon decor met verve. De kinderen hangen aan hun lippen en reageren enthousiast op het spel. Een enkel kind durft zelfs even in de voorstelling te stappen en die improvisatie is hoogst vermakelijk.

De Spaanse clowns annex acrobaten in hun voorstelling ‘Fly me to the moon’ in de Lutherse kerk. Hun optreden is ook een knipoog naar de Spaanse wielerronde La Vuelta die dit jaar in Breda start.
Vanwege de regen werd voor de opening van het festival BRIK uitgeweken naar de Lutherse kerk.

Leandre Clown is een mix van de woordeloze slapstick van Laurel and Hardy, foolstheater en acrobatiek. En dat laatste letterlijk op hoog niveau. Fly me to the moon heet de voorstelling die gaat over twee clowns die op een tandem hun droomreis naar de maan gaan maken. Dankzij een enorme stalen driepoot met een takel, stijgen ze op een gegeven moment met hun fiets omhoog. Bijna tot in de nok van de kerk. Dat levert spectaculaire momenten op: de ogenschijnlijk stuntelige clowns blijken lenige acrobaten.

Verbluffend door verrassende details

Maar het verbluffende zit hem ook in de vele verrassende details die deze voorstelling kenmerken. Zoals in de bijrol voor de derde clown annex pianist die de toetsen van zijn instrument laat springen. Ondanks de bijzondere locatie zet Leandre Clown een voorstelling neer die staat als een huis – of beter nog, als een kerk. Zij weten drie kwartier de aandacht van de jonge toeschouwers vast te houden en dat is een prestatie van formaat.

Sommige kinderen trotseerden de regen om in park Valkenberg met deze bijzondere objecten te spelen.

Gelukkig ziet het er naar uit dat de regen na woensdag wegtrekt en dat park Valkenberg het sfeervolle hart kan zijn dat bij dit festival past. Dan zijn in de openlucht – ook op het Kasteelplein – de gezelschappen te zien die de eerste dag noodgedwongen op hun handen moesten zitten. Een deel van het festivalprogramma speelt zich overigens binnen af in Theater de Stilte, Nieuwe Veste Culturele Markthal en Chassé Theater. Veelbelovende voorstellingen voor kinderen in alle leeftijden, zelfs kinderen die nog maar een half jaar oud zijn.

BRIK niet alleen bezoekersfestival

BRIK is niet alleen bezoekersfestival. Het biedt ook onderdak aan het Mapping Project. Dat is een samenwerkingsverband van achttien culturele partners uit zeventien Europese landen die onderzoek doen naar de zintuiglijke beleving van de jongste kinderen in de leeftijd van nul tot zes jaar. ‘Mappingvoorstellingen’ zijn op festivals in heel Europa te zien en nu dus ook in Breda. Ook om die reden is het BRIK festival uniek in zijn soort.

De zesde editie van festival BRIK duurt van woensdag 8 tot en met zondag 12 juni 2022. Een deel van de voorstellingen is gratis toegankelijk.

www.brikfestival.com

© Brabant Cultureel 2022

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *