CrossArts Breda trapt af met recent werk van Claudy Jongstra

Vanavond wordt in de Grote Kerk in Breda het tentoonstellingsprogramma CrossArts gelanceerd. Dat gebeurt met de presentatie van een recent, monumentaal werk van textielkunstenaar Claudy Jongstra, Guernica de la Ecologia. CrossArts, een driejarig stadsbreed tentoonstellingsprogramma, is een samenwerking tussen de culturele instellingen Electron, BredaPhoto, Grote Kerk Breda, Brack en Tranzforma, en wordt gesubsidieerd door de gemeente Breda. Thema van dit eerste jaar is duurzaamheid en creativiteit. De komende jaren organiseert CrossArts samen met diverse partners tentoonstellingen, presentaties in de openbare ruimte, workshops en theater- en filmvoorstellingen.

Guernica de la Ecologia van Claudy Jongstra is geïnspireerd op het schilderij Guernica van Picasso. Jongstra’s werk heeft hetzelfde formaat (3,49 x 7,77 meter) en hetzelfde sobere palet – zwart, wit en sepia – als het schilderij. Foto > Natascha Libbert

CrossArts is het geesteskind van cultureel collectief Creatieve Coalitie, een samenwerking van organisaties uit de creatieve en culturele sector. Het collectief won in september 2020 met CrossArts de prijsvraag die de gemeente Breda had uitgeschreven voor een ‘virtuele’ kunsthal met uitingen op verschillende locaties in de stad. Het is de bedoeling dat het project zich in drie jaar tijd ontwikkelt tot een ‘zelfstandige en gezond functionerende kunsthal’.

Guernica

Jongstra’s Guernica de la Ecologia, uitgevoerd in zijde en wol, is geïnspireerd op en een eerbetoon aan het schilderij Guernica (1937) van de Spaanse kunstenaar Pablo Picasso. Picasso maakte het indrukwekkende schilderij als reactie op het bombardement op Guernica tijdens de Spaanse Burgeroorlog, het eerste terreurbombardement in Europa. Jongstra’s werk heeft hetzelfde formaat (3,49 x 7,77 meter) en hetzelfde sobere palet – zwart, wit en sepia – als het schilderij. Het kleurloze landschap van Guernica de la Ecologia is een aanklacht tegen ecologische kaalslag en roept op tot herwaardering van de relatie tussen mens en natuur. De wol komt van een Drentse schaapskudde en is geverfd met planten uit Jongstra’s eigen biodynamische tuin.

Rondom het wandtapijt staan eenentwintig objecten van Bredase Bomen. Deze lokale organisatie geeft gekapte bomen uit de stad een tweede leven, bijvoorbeeld als picknicktafel of stadsbankje. In elk object is gelaserd waar de boom stond, welke houtsoort het is en hoe oud de boom was. (cl)

Guernica de la Ecologia is van 12 mei t/m 26 juni te zien in de Grote Kerk, Kerkplein 2, 4811 XT Breda. De toegang is gratis.

Parallel aan deze tentoonstelling worden bij Brack, Speelhuislaan 173a in Breda iedere woensdag t/m 8 juni om 20.30 uur op een groot scherm projecties vertoond van digital artists SMACKEelco Brand en Studio Apvis.

www.crossarts.nl

Bredase Bomen – Home (weebly.com)

www.brackbreda.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *