AG-Kunstprijs 2022 voor veelzijdig beeldend kunstenaar Mickey Yang

Donderdagavond 5 mei: Bevrijdingsdag. In het pand van het Academische Genootschap in Eindhoven wordt de AG-Kunstprijs 2022 uitgereikt. De prijs stond al voor 2020 gepland, maar door corona heeft het bezoeken van de kunstenaars in hun ateliers meer tijd gevraagd. Na een open inschrijving zijn vijf kunstenaars geselecteerd en uit deze groep is één winnaar gekozen.

door Irma van Bommel

Voorafgaand aan de uitreiking van de AG-Kunstprijs 2022 hield Liesbeth Schreuder, kunsthistoricus en juryvoorzitter een boeiende lezing over vrijheid. “Kunstenaars moeten de vrijheid hebben om te kunnen maken wat zij willen. Maar de tijdgeest bepaalt wat wij acceptabel vinden en wat niet.” Een allegorische voorstelling met naakt uit de zestiende eeuw? Dat vinden we nu niet meer kunnen. Althans, een foto van het werk wordt nu geweerd van het internet.

Het werk van Wessel Verrijt houdt het midden tussen autonome kunst, theater en installatie.
Tekeningen van Roos Vogels op zwart gebrand hout.

In het pand van het Academisch Genootschap (AG) is een expositie ingericht met werk van de vijf genomineerden: Ruben Mols (1991), Joran van Soest (1994), Wessel Verrijt (1992), Roos Vogels (1992) en Mickey Yang (1988). Allemaal jonge kunstenaars met een binding met de regio Eindhoven. Dat was de voorwaarde voor deelname. Deze keer is niet gekozen voor een specifieke discipline.

Handzame formaten

Het is toeval dat alle genomineerden groot werk maken, vaak ook installaties. Voor de expositie bij het AG moesten zij noodgedwongen handzame formaten selecteren. Ter aanvulling zijn van Wessel Verrijt en Mickey Yang ook films van hun installaties te zien. Bij de selectie keek de jury naar criteria als ontwikkeling, potentie, focus en beeldende kwaliteit. Dat leverde genoemde sterke selectie op.

Joran van Soest brengt in zijn werk communicatie tussen mensen in beeld.
Ruben Mols haalt zijn inspiratie uit technologische mechanismen.

De jury bestond naast Liesbeth Schreuder uit Diana Franssen, voormalig curator en hoofd onderzoek van het Van Abbemuseum, Rob Schoonen, chef kunstredactie van het Eindhovens Dagblad en twee beeldend kunstenaars, Jos van der Sommen en Aagje Linssen. Linssen won in 2012 de AG-Kunstprijs. De vorige AG-Kunstprijs werd in 2017 georganiseerd. Katrein Breukers werd toen uitgeroepen als winnaar.

Winnaar van de AG-Kunstprijs 2022, Mickey Yang. Foto > Ine van de Rijke

De jury koos Mickey Yang als winnaar. Zij groeide op in Eersel als dochter van Singaporees-Chinese migranten en volgde haar opleiding aan SintLucas (media design) in Boxtel, ArtEz (grafische vormgeving) in Arnhem en KABK (beeldende kunsten) in Den Haag. Zij ontwikkelde zich tot een kunstenaar die multimedia installaties maakt en telkens op zoek gaat naar nieuwe materialen en technieken. Sporen van haar roots verwerkt zij tot mysterieuze, associatieve werken. ‘Ze hoopt een vorm gevonden te hebben die haar moeiteloos laat laveren tussen culturen, talen en kunstvormen. Dit leidt tot een gevoel van optimisme en humor; sowieso erg belangrijk in haar werk’, aldus de jury.

Aziatisch gezin

Het juryrapport: ‘Tijdens haar jeugd in Eersel, opgroeiend in een Aziatisch gezin, ervaart zij vervreemding en teleurstellingen rondom haar eigen cultuur en identiteit. Zij weet de negatieve effecten in haar werk te transformeren tot een visuele taal waarin verwondering gepaard gaat met herkenning. We kunnen met een gerust hart met haar meegaan in het labyrint van betekenissen en spraakverwarringen. Eerder poëtisch en genereus dan verbolgen of kritisch neemt zij haar publiek mee in een wereld waarin haar verhalen worden verteld, maar waaruit wij ook onze eigen verhalen kunnen destilleren.’

Mickey Yang aan het werk voor een installatie in haar studio bij de Jan van Eyck Academie, Maastricht. Foto > Gijs Leijdekkers. Bekijk het uiteindelijke resultaat hieronder.

’Met al haar zintuigen zoekt zij in grote en kleine installaties naar een manier om de veelheid aan indrukken van het leven te vertalen in kunst. Hiervoor zet zij steeds wisselende media en middelen in. Het vraagt grote toewijding om bij de toepassing daarvan zich te onderscheiden in kwaliteit, betekenis, beeldend vermogen en signatuur. Mickey Yang weet deze eigenschappen op een hoog niveau met elkaar te verbinden. Zelfkritisch door constant ruimte te nemen voor verbeteringen, is zij in staat om met beeld, taal, geluid en beweging voortdurend andere werelden op te roepen. Werelden vol schoonheid, verdieping en humor, optimistische alternatieven en veel ruimte voor reflectie.’

Met aandacht voor niet-westerse culturen en inclusiviteit is de keuze voor Mickey Yang als winnaar conform de tijdgeest. De prijs, bestaande uit een geldbedrag van 2500 euro, werd uitgereikt door Hilde Paul, voorzitter van het AG.

Liesbeth Schreuder sloot haar lezing af met een statement, een kunstwerk van Fieke van Berkom. Foto > Ine van de Rijke

De expositie AG-Kunstprijs 2022 met werk van de genomineerden is t/m 5 juli 2022 te zien in het Academisch Genootschap, Parklaan 93 te Eindhoven. www.ag-eindhoven.nl

MICKEY YANG

© Brabant Cultureel 2022

Reacties (2)

  1. Stef Fridael schreef:

    Wanneer is de volgende?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *