Twee nominaties voor Beste Gebouw van het Jaar in Noord-Brabant

Net als vorig jaar zijn ook dit jaar twee projecten in Noord-Brabant genomineerd voor Beste Gebouw van het Jaar 2022, de Nederlandse architectuurprijs die de BNA (de branchevereniging voor Nederlandse architectenbureaus) sinds 2006 elk jaar houdt. Het zijn de Trudo Toren in Eindhoven door Stefano Boeri Architetti (categorie Particuliere Woonbeleving) en de vernieuwing van het Koning Willem I College in ’s-Hertogenbosch door het Utrechtse bureau Nieuwe Architecten (categorie Stimulerende Omgevingen). Ook de uitbreiding van Museum Singer Laren door het Goirlese bureau Bedaux de Brouwer (categorie Identiteit en Icoonwaarde) is genomineerd.

Het nieuwe gebouw van het Koning Willem I College, een ontwerp van Bureau Nieuwe Architecten, is in oktober 2021 in gebruik genomen. Foto > Stijn Spoelstra

Groen

De negentien verdiepingen tellende Trudo Toren in Eindhoven oogt met het ‘verticale bos’ – de uitkragende balkons zijn beplant met bomen en struiken als het zusje van de bekende groene torenflat uit 2014 in Milaan, ook van Stefano Boeri Architetti. Opvallend verschil is dat het project in Eindhoven sociale woningbouw betreft. Dit project op het voormalige Philipsterrein Strijp-S omvat 125 woningen.

De Trudo Toren in Eindhoven, een ontwerp van Stefano Boeri Architetti. Foto > Marcel van der Burg

De uitbreiding van het Koning Willem I College, het Entreegebouw, is circulair, aanpasbaar en heeft een volledig houten draagconstructie. Het atrium en de binnenstraat verbinden het Entreegebouw met de bestaande bebouwing. En de nieuwe vleugel van Museum Singer Laren, twee nieuwe museumzalen en een tuinkamer, sluit aan bij en bouwt voort op de bestaande bebouwing. De uitbreiding omarmt de museumtuin.

Genomineerd

De tien genomineerden projecten (in vier categorieën) werden gekozen uit 82 inzendingen. Overige genomineerden zijn de Rechtbank in Amsterdam (categorie Identiteit en Icoonwaarde); dewoningbouwprojecten Spaarndammerhart in Amsterdam en Little C in Rotterdam (categorie Leefbaarheid en Sociale Cohesie); Floating Office en het Depotgebouw van Museum Boijmans van Beuningen, beide in Rotterdam (categorie Stimulerende Omgevingen); appartementengebouw Stories in Amsterdam en Landgoed De Lage Lier in Molenhoek (beide in categorie Particuliere Woonbeleving).

Nieuwe vleugel van Museum Singer Laren, een ontwerp van het Goirlese bureau Bedaux de Brouwer. Foto > Karin Borghouts

De jury bestaat dit jaar uit Gert Kwekkeboom (Civic Architects), Annemarie van Doorn (directeur Dutch Green Building Council), Mohamed Baba (Woningcorporatie Haag Wonen), Maartje Luisman (SVP Architectuur en Stedenbouw) en Ton Venhoeven (Venhoeven CS architecture+urbanism). Voorzitter van de jury is Barbara Baarsma, hoogleraar toegepaste economie. 
De genomineerde gebouwen maken zowel kans op de prijs van de vakjury als op de publieksprijs. De winnaar wordt op 12 mei 2022 bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst in Theater Zuidplein in Rotterdam. In 2021 won Hotel Van der Valk Zuidas de prijs van de vakjury. Station Assen won de publieksprijs. (cl)

www.gebouwvanhetjaar.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *