Festival Cement deze maand in afgeslankte vorm, in de zomer extra editie

De beperkende maatregelen in verband met corona zijn grotendeels opgeheven, maar niettemin vindt Festival Cement in ’s-Hertogenbosch ook dit jaar in afgeslankte vorm plaats. Onder de titel Het Fundament is er een programma met optredens en praatsessies met zowel professionals als studenten uit de theaterwereld. Om het gemis van een volwaardig festival goed te maken, wordt er samen met Theaterfestival Boulevard gewerkt aan een extra programma in de zomer.

King Sisters spelen ‘Rebuilding a Voice’.

Op het moment dat de organisatie van het theaterfestival op poten moest worden gezet, was er nog geen zicht op een verlichting van de coronamaatregelen. Daarom is de opzet van deze editie kleinschaliger dan gebruikelijk. Niettemin staan er van 21 tot en met 26 maart op het programma negen voorstellingen van jonge makers die zich manifesteren met vernieuwende producties van muziek, performance en dans. Want dat is Festival Cement, een broedplaats voor een nieuwe generatie podiumkunstenaars. Er zijn drie festivallocaties: de Verkadefabriek, het Werkwarenhuis en Willem Twee.

Scène uit het stuk Realtime. Foto > Wannes Cré

Naast een programma vol voorstellingen, is er volop ruimte voor publiek, makers en professionals om elkaar te ontmoeten, met elkaar in dialoog te gaan en om zich te verdiepen in het uitgebreide contextprogramma. Dat bestaat onder meer uit een workshop waar makers aan de slag gaan met de praktische kant van het vak: hoe ga je als maker zakelijk te werk. Daarnaast is er een gedachtewisseling over de toekomst van de podiumkunsten in het post-corona tijdperk.

Gedurende het festival wordt er elke dag ook een podcast gemaakt. Elke aflevering belicht een ander gedeelte van de podiumkunstensector. Het gaat onder andere over de vraag hoe wendbaar te blijven als producent, de veranderende relevantie van kunst en de kunstvakschool van de toekomst. (en)

De producties:
Bram van Helden ‘Bram vindt ruimte’
Cor Langerak ‘Op een gegeven moment’
Dries Gijsels ‘Realtime’
Ira Brand ‘like the party has been cancelled’
King Sisters ‘Rebuilding a Voice’
Marijn Graven en Iris Carta ‘K.U.S.’
Mooni Van Tichel ‘Deep Nyx’
Timo Tembuyser ‘Missa Mater Sola’
Werkplaats van de Woestijne & Jurrien van Rheenen ‘Het gewicht van een gedachte’

Ira Brand met de productie ‘like the party has been cancelled’.

www.festivalcement.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *