Joop Verhagen, ruwe bolster, blanke pit (Someren 1942–Tilburg 2022)

Joop Verhagen, de paradijsvogel van het Midden-Brabantse beeldende kunst, is donderdag 24 februari 2022 overleden. Verhagen had geen gemakkelijke jeugd. Hij groeide op in tehuizen en moest vechten om zich een plaatsje in de maatschappij te veroveren. In militaire dienst was hij fotograaf en bracht hij het als bokser tot Nederlands militair kampioen in het middengewicht. Omdat hij stevig was gebouwd en aan boksen deed, fungeerde hij in zijn jongere jaren langere tijd als uitsmijter voor nachtelijke horecazaken. Daarnaast had hij allerlei losse baantjes. Hij koketteerde graag met zijn kracht, maar de ware doelen in het leven lagen voor hem niet in het fysieke.

Joop Verhagen

Bij Verhagen kon je letterlijk spreken van ruwe bolster, blanke pit. Heel zijn leven lang was hij op zoek naar die wonderbaarlijke ziel die in elk mens schuilt. Hij las boeken over mystiek, religie, soefisme en filosofie en maakte daarbij geen onderscheid tussen wetenschap en pseudowetenschap. Als zelfverklaard duider van het enneagram ontleedde hij gevraagd en ongevraagd de psyche van mensen die hij ontmoette. Hij was hierin volkomen integer en lijkt de mysticus George Gudjieff beter te hebben begrepen dan menige trendy ‘zwever’.

Joop Verhagen in zijn atelier, op de eerste verdieping van zijn woning. Foto’s > Femke Berkvens/indebuurt Tilburg

Expressionistisch

Opgeleid als huisschilder maakte Verhagen via cursussen aan academies als Sint Joost in Breda rond 1970 de overstap naar de schilderkunst. Hij verdiende aanvankelijk geld als reclameschilder, maar ontwikkelde zich alras als vrij kunstenaar met een abstract expressionistische stijl. Enige tijd dreef hij in Tilburg op enkele wisselende locaties Galerie Joop.

Werk van Joop Verhagen. Zie link artolive.nl onder dit bericht.

Omdat hij na zijn banen als uitsmijter en reclameschilder nooit meer een vast inkomen genoot, benaderde Joop Verhagen iedereen die hij tegenkwam om een schilderij of beschilderd object van hem te kopen. Er moeten in en om Tilburg honderden mensen in het bezit zijn van kunstwerken van Joop Verhagen. Ook trad hij op als action painter bij manifestaties en op evenementen. Zijn productie was erg hoog. Vaak schilderde hij als een bezetene, op papier, hout, linnen en allerlei objecten en eerder maakte hij ook fraaie collages van gekleurd papier. Met schilderen ging hij door tot het bittere einde. Dat kwam onverwacht. Hij moet in zijn woning zijn gevallen en is daar mogelijk pas na enkele dagen gevonden; Verhagen woonde alleen. Hij werd naar het ziekenhuis gebracht, waar hij donderdag 24 februari overleed aan een longontsteking. Voor een uitvaart wordt geld ingezameld, want een verzekering is er niet. (jvdv & lt)

joopverhagen.blogspot.com

www.artolive.nl > kunst > Joop Verhagen

Lees terug op Brabant Cultureel:
Fotocolumn Joep Eijkens > En ook nog kerstman

Bekijk hier een interview met Joop Verhagen bij gelegenheid van zijn 79ste verjaardag:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *