Michel Szulc Krzyzanowski exposeert ‘Nieuwe 3-D sequenties’

Fotograaf Michel Szulc Krzyzanowski (Oosterhout 1949) stelt momenteel zijn ‘Nieuwe 3-D sequenties’ tentoon in Gallery WM. ‘Visueel desoriënterend en conceptueel vernieuwend behoren deze sequenties tot één van de hoogtepunten van zijn meer dan 50-jarige carrière’, aldus een persbericht van de in Amsterdam gevestigde galerie. Szulc Krzyzanowski is bekend door enerzijds zijn sinds 1977 lopende documentaire fotoboekenproject over de Brabantse Henny, anderzijds door zijn conceptuele fotografie, met name de eveneens langdurige serie ‘Sequenties’.

Uit de serie ‘Nieuwe 3-D sequenties’ van Michel Szulc Krzyzanowski.

‘Verfijnd en minimalistisch, brengen de 3-D sequenties van Szulc Krzyzanowski de toeschouwer op een subtiele manier in visuele verwarring’, aldus het persbericht. Om deze nieuwe 3-D sequenties van een context te voorzien, toont Gallery WM ook een tiental van de vintage werken van de fotograaf uit de jaren zeventig en tachtig. Die werken zijn in de grote en belangrijke musea in Europa en de VS te zien geweest. Hiermee krijgt de toeschouwer een beeld ‘van de ontwikkeling van één van Nederlands meest toonaangevende conceptuele fotografen’.

Uit de serie ‘Nieuwe 3-D sequenties’ van Michel Szulc Krzyzanowski.

Tegengif

Wie al zonder galeriebezoek een indruk wil krijgen van het nieuwe werk waarmee Szulc Krzyzanowski in het voorjaar van 2021 begon, kan terecht op YouTube. Daar zijn niet alleen een aantal voorbeelden van de 3-D sequenties te zien, maar ook een Engelstalige toelichting door de fotograaf. Zo schrijft hij dat het hele idee achter het nieuwe werk zijn overtuiging is dat ‘what we think is a truth, not necessarily is correct. These new works are therefore an antidote for dogma’s’. Daarbij doelt hij op religieuze en politieke dogma’s. ‘These images try to make the spectator more open and flexible’.

Uit de serie ‘Nieuwe 3-D sequenties’ van Michel Szulc Krzyzanowski.

In 2020 publiceerde Szulc Krzyzanowski het eerste deel van zijn autobiografie De man die over zijn schaduw sprong. De eerste honderd bezoekers van de huidige expositie in Amsterdam mogen gratis een exemplaar van dat boek mee naar huis nemen. (je)

Michel Szulc Krzyzanowski: ‘Nieuwe 3-D sequenties’, tot en met 18 maart 2022 in Gallery WM, Elandsgracht 35, Amsterdam. Geopend van woensdag tot en met zaterdag van 13.00 tot 18.00 uur.

Gallery WM.com

Zie ook: 3-D sequenties www.youtube

Lees terug op Brabant Cultureel:
Autobiografie over het veelbewogen leven van aparte fotograaf Szulc Krzyzanowski

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *