Een nieuwe website, een vertrouwd geluid

De website van Brabant Cultureel heeft, zoals u kunt zien, een nieuw gezicht. Het is de derde gedaantewisseling in tien jaar tijd, maar het was nodig om weer achter de digitale tekentafel te gaan zitten. Met de vorige website liepen we steeds vaker tegen de beperkte technische mogelijkheden aan. De details zal ik u besparen, maar het komt erop neer dat we niet meer goed konden laten zien wat Brabant Cultureel u als lezer allemaal te bieden heeft.

De voorpagina van onze nieuwe website is nu als het ware een grote etalage, die in een oogopslag een overzicht geeft van de recente artikelen, verdeeld over alle disciplines van kunst en cultuur. En met een muisklik krijg je alle artikelen binnen een bepaalde discipline te zien.

In de loop der jaren is het aantal artikelen op Brabant Cultureel sterk gegroeid. Dat is te danken aan een grote groep van redacteuren en medewerkers die zich belangeloos – we zijn allemaal vrijwiligers – inzet om kunst en cultuur over het voetlicht te brengen. Onze auteurs, fotografen en vormgevers doen dat niet alleen met passie maar ook met deskundigheid. Een blik op de namenlijst maakt duidelijk dat ze allemaal jaren aan ervaring hebben. 

Brabant Cultureel heeft een lange staat van dienst. In 1952 verscheen het eerste nummer onder de naam Brabantia. Ruim veertig jaar later kreeg het magazine een nieuw uiterlijk en een andere naam: Brabant Cultureel. Tien jaar geleden begonnen we aan een nieuw tijdperk als digitaal podium voor kunst en cultuur. En nu zetten we een volgende stap.

Om de beroemde dichtregel uit Herman Gorters Mei te parafraseren: Een nieuwe website, een vertrouwd geluid.

Emmanuel Naaijkens
Hoofdredacteur Brabant Cultureel

P.s.: U kunt Brabant Cultureel steunen door vriend te worden. Tientallen cultuurliefhebbers gingen u reeds voor.

Redactie

Anja van den Akker werkte bij onder meer De Persdienst, Brabants Dagblad, Eindhovens Dagblad, GPD en de Nederlandse Dagblad Unie, met als specialisatie media, kunst, cultuur en interviews. Ze studeerde culturele antropologie aan de Universiteit van Nijmegen.

Piet den Blanken is fotojournalist en documentair fotograaf, gespecialiseerd in sociaal-economische onderwerpen. Maakt veel reportages in het buitenland.

Irma van Bommel studeerde kunstgeschiedenis en schrijft freelance over beeldende kunst en cultuur. Schreef onder meer voor de kunstredactie van Eindhovens Dagblad.

Joep Eijkens studeerde moderne geschiedenis en werkte lange tijd bij Brabants Dagblad, alvorens freelance verder te gaan als publicist en fotograaf. 

Corien Ligtenberg studeerde kunstgeschiedenis en journalistiek en werkte op de kunstredactie van Dagblad van het Noorden. Ze schreef over architectuur en werkte voor onder meer vakbladen. Na drie jaar bij literaire uitgeverij World Editions is ze zelfstandig tekstschrijver en redacteur.

Hans Lodewijkx is zelfstandig grafisch ontwerper in Tilburg. Hij is in 1986 afgestudeerd aan de Academie Sint Joost te Breda. Onder de naam HL-Lab heeft hij een werkplaats annex grafisch laboratorium. Het huidige logo van Brabant Cultureel is van zijn hand.

Emmanuel Naaijkens werkte bij het Brabants Dagblad onder meer als verslaggever, chef centrale redactie en onderwijsredacteur. Sinds 2010 freelance onderwijsjournalist, vooral in vakbladen. Lokaal actief op gebied van cultuur en historie. 

Lauran Toorians
 studeerde geschiedenis en vergelijkende taalwetenschappen en werkt freelance als historicus, Keltoloog en publicist op het gebied van kunst en cultuur. 

Jace van de Ven, van huis uit jurist, schreef ruim dertig jaar culturele artikelen en columns voor Brabants Dagblad. Tussen 2003 en 2005 was hij de eerste stadsdichter van Tilburg.

Arnold Verplancke heeft als dagbladjournalist jarenlang over cultuur geschreven. Hij is theaterrecensent geweest, chef kunstredactie en later hoofdredacteur. Studeerde daarnaast (sociale) pedagogiek en vervolgens theologie met als afstudeerrichting ‘christendom en islam’ 

Carina van der Walt (Welkom, Zuid-Afrika) studeerde Afrikaanse en Nederlandse Letterkunde en woont sinds 2007 in Tilburg. Schrijft gedichten en kortverhalen voor diverse literaire tijdschriften en webmagazines. Zij is vaste medewerker van Beeldenmagazine, kwartaalblad voor ruimtelijk georiënteerde kunst.  

Medewerkers

Kees van Dongen Zelfstandig persfotograaf, werkte voor BN DeStem in Breda. Verzorgt het beeld bij verhalen van René van der Velden. 

Mieske van Eck 
Werkte in verschillende functies bij het Brabants Dagblad, o.a. als verslaggever, eindredacteur en chef kunstredactie. Schrijft over theater, beeldende kunst en literatuur. 

Camiel Hamans O.a. oud-hoofdredacteur van Brabant Cultureel, plaatsvervangend hoofdredacteur van BN DeStem, hoofd culturele programma’s KRO radio. Studeerde Nederlandse Taal en Letterkunde. Schrijft vooral over muziek en literatuur.  

Hein van Kemenade 
Was bijna 34 jaar boekhandelaar op het Ginneken in Breda. Studeerde er aan de Sociale Academie en rolde bij toeval het boekenvak in. Interviewt schrijvers en recenseert boeken. 

Bas Linssen Studeerde in 1994 af aan de Hogeschool voor de kunsten in Arnhem, richting grafische vormgeving. Werkt als zelfstandig grafisch ontwerper. Maakt ook tekeningen,  schilderijen en cartoons. 

Pieter Siebers Studeerde (kunst)geschiedenis. Was o.a. woordvoerder van de Universiteit van Tilburg en hoofdredacteur van de universiteitskrant. Werkt daar nu als projectleider academisch erfgoed. Schrijft vooral over beeldende kunst.

René van der Velden  Werkte jarenlang bij BN DeStem o.a. als verslaggever, eindredacteur, chef van de stadsredactie in Breda en als kunstredacteur. Schrijft vooral interviews en reportages.

Peter van Vlerken Was o.a. verslaggever, chef eindredactie en chef kunst van het Eindhovens Dagblad. Schrijft vooral over literatuur. Publiceerde twee romans. 

Henk van Weert Werkte tot 2015 als journalist bij het Eindhovens Dagblad. Hij was onder meer kunstredacteur, eindredacteur, PSV-watcher, economieredacteur en hoofdredacteur. Voor Brabant Cultureel is hij op allerlei gebieden actief als schrijver en fotograaf. 

Isabelle Woudsma is afgestudeerd in Fotografisch Beeld en Visuele Communicatie aan de Academie Beeldende Kunsten Maastricht. Werkt als freelance fotograaf.

Paul Zoontjens Studeerde rechten aan de Katholieke Hogeschool Tilburg (nu Universiteit van Tilburg) en werd daar later docent en hoogleraar, gespecialiseerd in onderwijsrecht. Schrijft over uiteenlopende cultuuronderwerpen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *