Paul van Ostaijen inspiratiebron voor reizende expositie TYYYPOëzie

In Breda, Eindhoven en Tilburg is de komende maanden de reizende expositie TYYYPOëzie te bezoeken. Op deze tentoonstelling zijn dertig moderne beeldgedichten te zien, gemaakt door Nederlandse en Vlaamse ontwerpers en woordkunstenaars. Zij hebben zich daarbij laten inspireren door de dichtbundel Bezette Stad van de Vlaamse dichter Paul van Ostaijen (1896-1926).

Dit iconische werk verscheen in 1921 en trok in literaire kring niet alleen de aandacht door de poëzie, maar ook door de experimentele typografische weergave van de teksten door beeldhouwer Oscar Jespers. Bekend gedicht uit deze bundel is Boem Paukeslag, waarbij de typografie verbeeldt wat de dichter verwoordt. De Belgische regering kocht het manuscript vorig jaar aan voor 750.000 euro vanwege de grote cultuurhistorische waarde.

TYYYPOëzie is een initiatief van Graphic Matters (platform voor grafisch ontwerp in Breda) en Watershed (literair platform in Eindhoven). Zij gaven met Bezette Stad als inspiratiebron zes woordkunstenaars en zes ontwerpers de volgende opdracht: creëer in duo’s nieuwe beeldgedichten over de moderne stad. Deze kunstwerken vormen samen een reizende installatie die drie steden in Noord-Brabant, Amsterdam en het Belgische Geel zal aandoen. Met deze tentoonstelling willen Graphic Matters en Watershed een breed publiek kennis laten maken met actuele, geëngageerde taal en typografie.

De expositie TYYYPOëzie is tot en met 3 maart te zien bij de Nieuwe Veste in Breda. Foto > Edwin Wiekens

De deelnemende dichters en ontwerpers zijn Lisette Ma Neza & Jasmine Roemendael, Maud Vanhauwaert & Jelle Jespers, Hind Eljadid & Kristyan Sarkis, Joost Oomen & Pieter Boels, Jonathan Griffioen & Team Thursday en Aleksandra Samulenkova & Elianne van Elderen. (en)

TYYYPOëzie is tot en met 3 maart te zien bij Nieuwe Veste in Breda, ook tijdens Poëzieweek. Van 7 maart tot 3 april bij de bibliotheek in Eindhoven en van 5 april tot 20 april in de Spoorzone im Tilburg.

TYYYPOëzie 

Paul van Ostaijen Genootschap

De Vlaamse acteur Frans Roggen draagt het gedicht Bedreigde stad, uit de dichtbundel Bezette Stad, voor. [Opname uit ongeveer 1960] 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *