Tien theaters in Brabant doen mee aan protestactie Kapsalon

UPDATE – Tien theaters in Brabant openen woensdag 19 januari voor even hun deuren, hoewel dat vanwege de coronamaatregelen niet is toegestaan. Door zich eenmalig voor te doen als kapsalon omzeilen ze het verbod. Het gaat hier om een landelijke actie uit protest tegen het coronabeleid van de overheid, waardoor theaters en bioscopen nog tenminste tot 25 januari verplicht gesloten blijven.

De actie Kapsalon is een initiatief van de acteurs Diederik Ebbinge en Sanne Wallis de Vries. Zij vinden het onbegrijpelijk dat kappers weer klanten mogen verzorgen, maar dat de cultuursector geen publiek mag ontvangen. Door de theaters als kapsalon in te richten, mag er wel een beperkt aantal bezoekers in de zaal zitten, zo was het idee van de twee acteurs. Tijdens een knipbeurt kunnen bezoekers genieten van optredens. Inmiddels hebben 46 theaters laten weten zich aan te sluiten bij de protestactie.    

In Eindhoven doet het Parktheater mee. ‘Met deze ludieke actie vragen we op een positieve manier en volgens de geldende regels aandacht voor de cultuursector die al twee jaar in de overlevingsstand staat’, aldus het theater in een persbericht. Artiesten die in de theaterkapsalon langskomen zijn onder andere Tigre Blanco, Rob Scheepers, Jeroens Clan, The Slampampers, Björn van der Doelen, Anneke van Giersbergen, Thijs van de Meeberg en Flamenco Encuentros.

In Breda haakt Theater De Avenue aan bij de actie. Op dit moment hebben Hans Vermeulen (Masters of Entertainment), Dutch Drag van House of Salvia hun medewerking toegezegd.  Andere artiesten volgen. Tegen BN/DeStem zegt Rens de Grauw van De Avenue: ’Financieel schieten we er niets mee op, maar onze deur kan weer even open. Daar snakken we naar’.

Celliste Jaqueline Hamelink. Foto > Merel van Dooren Photography

In Geertruidenberg richt de Geertruidskerk de ruimte tijdelijk in tot kapsalon annex theater. Theater en filmzaal Natlab in Eindhoven doet mee, evenals poppodium De Bunker in Gemert en Schouwburg Cuijk.

Schouwburg en Concertzaal Tilburg richt 19 januari een muzikale massagesalon in waar in vier sessies telkens 25 gasten gebruik van mogen maken. Pianist Jan-Willem Rozenboom en het ensemble van celliste Jacqueline Hamelink verzorgen afwisselend programma met muziek van Bach.
Alle theaters die actievoeren hanteren de geldende coronamaatregelen. (en)

UPDATE 18 januari 2022 – Inmiddels hebben ook het CC Jan van Besouw in Goirle, het Anna Theater in Helmond en Muziekgebouw Eindhoven zich aangesloten bij de actie. (en)

http://www.kapsalontheater.nl

Lees ook op Brabant Cultureel:
Blijf uit protest gewoon kaartjes kopen
Swingend unmuteprotest van getergde cultuursector
Opnieuw protest Unmute Us!: Wel Formule 1 en geen festivals?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *